latinica  ћирилица
25/06/2018 |  14:06 | Аутор: СРНА

Обиљежавање 26 година од страдања Срба у Подрињу 7. јула

У Братунцу ће 7. јула, поводом обиљежавања 26 година од страдања више од 3.500 Срба у Подрињу, бити служен парастос и положени вијенци код Централног спомен-крста на градском гробљу, а премијерно ће бити и приказан документарни филма "Осмијех анђела", посвећен Слободану Стојановићу из околине Зворника, који је 1992. године звјерски убијен као дванаестогодишњи дјечак.
Подриње парастос - Фото: РТРС
Подриње парастосФото: РТРС

Предсједник Пододбора Владе Српске за обиљежавање значајних историјских догађаја Велимир Дуњић рекао је Срни да парастос почиње у 11.00 часова, након чега слиједи полагање вијенаца, док ће обраћање званичника бити уприличено у Дому културе у Братунцу.

- У оквиру обиљежавања планирано је премијерно приказивање филма "Осмијех анђела", посвећеног Слободану Стојановићу, којег је 1992. године на свиреп начин убила Елфета Весели, којој се суди на Суду БиХ. Филм је снимљен у продукцији Радио-телевизије Републике Српске, а у копродукцији Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражења несталих - истакао је Дуњић након састанка Пододбора одржаног у Братунцу.

Дуњић је нагласио да ће овај филм након Братунца бити приказан и у свим градовима у Српској, те да представља један од симбола страдања Срба у средњем Подрињу, гдје је убијено више од 3.500 Срба.

Обиљежавање страдања Срба у Подрињу посвећено је свим српским жртвама из овог краја у преходном Одбрамбено-отаџбинском рату, а организује се поводом сјећања на страдање Срба на Петровдан 1992. године у селима око Сребренице и Братунца, када је убијено 69 и заробљена 22 војника и цивила од којих нико није преживио, иако је седморо живих заробљено.

Тог трагичног Петровдана 1992. године муслиманске јединице из Сребренице напале су српска села Залазје, Биљачу, Сасе и Загоне убијајући све што су стигли, пљачакајући и палећи српску имовину.

Тако су наставили реализацију свог плана етничког чишћења започетог у априлу те године, по којем су уништавали све што је српско, да би трагове постојања Срба на овим просторима потпуно затрли јер, осим убијања и прогона становништва и уништавања имовине, уништавали су и српска гробља и богомоље, што говори какав су план имали.

Обиљежавање страдања Срба у Подрињу организује Одбор Владе за његовање традиције ослободилачких ратова уз помоћ општине Братунац.