latinica  ћирилица
25/06/2018 |  12:25 | Аутор: СРНА

Шаровић: Нисам сигуран да ће доћи до измјене Закона о акцизама

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић /СДС/ изјавио је да није сигуран да ће Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о акцизама, који је поднио Клуб СДС-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ, добити подршку у парламенту БиХ.
Мирко Шаровић - Фото: РТРС
Мирко ШаровићФото: РТРС

- С обзиром на специфичну ситуацију три мјесеца пред изборе, напросто стављам велики упитник, иако је инцијатива потпуно легитимна. Пажњу треба усмјерити на дио акциза који иде директно у ентитетске буџете - рекао је Шаровић за телевизију Н1.

Он сматра да увијек постоји могућност за снижавање акциза, али да стручњаци и релевантни органи треба да процијене да ли постоји већи простор за то.

- Повећањем цијена највише су профитирале владе ентитета. За економију је важно да цијене горива не буду високе - оцијенио је Шаровић.

Он је најавио долазак фитосанитарних инспектора из Руске Федерације и напоменуо да је Министарство у дневној комуникацији са руском санитарном службом.

- На њихов захтјев послали смо приближно 2.000 тона јабука и очекујемо да дође инспекција. Од нас су тражили термине. Вјерујем да ћемо ових дана добити тачан термин, посјетићемо неке од наших компанија и утврдити да ли систем функционише. Вјерујем у успјех и поновно враћање на руско тржиште - рекао је Шаровић.

Говорећи о проблемима произвођача малина у БиХ, он је напоменуо да малинаре свих ових година прати неизвјесност.

- Институције треба да се позабаве овим питањима у оквиру властитих надлежности. Ми смо међу највећим произвођачима у свијету, само је Србија у регион испред нас, али малинаре прати неизвјесност. Мислим да је Министарство одговорило на захтјеве да обезбиједи тржиште за наше малине - рекао је Шаровић.

Он је напоменуо да је питање цијена и откупа у надлежности министарстава у Републици Српској и Федерацији БиХ.

Коментаришући побједу Реџепа Тајипа Ердогана на предсједничким изборима у Турској, Шаровић је рекао да очекује стабилизацију прилика у овој земљи, која је важан економски партнер БиХ.

- Вјероватно ће требати неколико мјесеци за спровођење резултата избора с обзиром да се прелази на нови систем без премијера. То у сваком случају одговара и економским интересима БиХ - оцијенио је Шаровић.

Он је истакао да је Турска међу шест најважнијих спољних партнера БиХ, те да ће у будућности бити у топ-пет.

- Ускоро очекујемо потписивање споразума о трговини који ће отворити нове могућности. За нас је важно да се стабилизује лира, јер се глукозни шећер, уље, брашно... уговара у лири која је депласирала, што је изазвало одређене проблеме за нас. Вјерујем да ће доћи до стабилизације лире и то ће одговарати нашим пољопривредницима - објаснио је Шаровић.