latinica  ћирилица
25/06/2018 |  11:43 ⇒ 22:32 | Аутор: РТРС

Форум бораца Српске у НСРС, више од 150 учесника; пренос на РТРС

У Народној скупштини Републике Српске сутра ће бити организован Форум поводом обиљежавања 25 година Борачке организације Српске, на којем се очекује 150 учесника.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик присуствоваће сутра у Бањалуци Форуму бораца Републике Српске који се организује поводом 25 година од оснивања Борачке организације Републике Српске.

Миломир Савчић, предсједник БОРС-а, рекао је да је циљ Форума осврт на положај бораца и статус борачких организација, те улогу Војске Републике Српске у одбрамбено-отаџбинском рату.

- На форуму ће бити обрађене двије теме - улога Војске и Министарства унутрашњих послова Српске у стварању Републике Српске, те како је почео грађански рат на просторима бивше Југославије. Биће одржане и двије паралелне сесије о страдању Срба на просторима БиХ и о друштвеној улози Борачке организације - навео је Савчић.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Миленко Савановић рекао је да је циљ јачање сатуса борачких категорија.

Савановић је рекао да су ресорно министарство и БОРС дефинисали одређене ствари и да је у току припрема за потписивање меморандума у вези са статусом ове организације и рјешавањем проблема борачких категорија, за шта су потребна додатна усаглашавања.

- То ћемо врло брзо урадити у дијелу који се тиче јачања статуса лица која су учествовала у одбрамбено–отаџбинском рату - рекао је Савановић.

Поручио је да припадници борачке популације у Српској заслужују и више од оног што тренутно имају, те истакао да им је Законом о правима бораца, инвалида и породица погинулих омогућен широк спектар права у оквиру економске моћи Српске.

Савановић је додао да ће Влада Српске омогућити да око 600 демобилисаних бораца који су напунили 65 година старости, а немају 15 година радног стажа, примају мјесечне износе у висини најниже пензије.

Подсјетио је да је путем акционих планова запослено више од 2.000 дјеце погинулих бораца и да је још остало да се запосли нешто више од 1.000 лица.

Борачка организација основана је 27. јуна 1993. године под називом Републичко удружење учесника рата.

Поводом 25 година од оснивања Борачке организације Републике Српске, РТРС ће од 11 часова директно преносити Форум бораца Српске.