latinica  ћирилица
25/06/2018 |  11:23 ⇒ 12:21 | Аутор: СРНА

Андрићград - Међународна конференција о Првом свјетском рату

У Андрићевом институту у Андрићграду од 29. јуна до 1. јула биће одржана Међународна конференција "Године које су промијениле свијет: Први свјетски рат у историји и историографији".
Андрићев институт (фото: andricevinstitut.org) -
Андрићев институт (фото: andricevinstitut.org)

Конференција ће бити отворена у петак, 29. јуна у 20.00 часова, а у суботу, 30. јуна, биће одржан панел "Пут у рат - почетак рата" на којем ће, између осталих, говорити Брус Менинг теми "Додатна размишљања о Јулској кризи 1914", Олег Ајрапетов "Почетак Првог свјетског рата: реаговање руског друштва", Фјодор Гајда "Руски радикални либерали и руски циљеви у Првом свјетском рату", Јован Заметица "Немирни сусед: историчари и балкански узроци Првог свјетског рата", те Мирослав Перишић "Атентат у Сарајеву: отворена питања".

На панелу "Први свјетски рат на Балкану и у југоисточној Европи" Алексеј Тимофејев представиће реферат под називом "Балкан и руско-српски односи у Првом свјетском рату 1914-1917", а Горан Милорадовић "Српска војска 1916-1918. и добровољачко питање: мотивација, очекивања, допринос, посљедице".

На трећем панелу под називом "Окупација, цивилне жртве, ратни заробљеници разарања" говориће Алан Каминг о теми "Хуманост и снага - улога Болнице шкотских жена у Србији 1914-1919", Гордана Илић Марковић о теми "Српски ратни заробљеници и интернирци у Аустроугарској и аустроугарски ратни заробљеници у Краљевини Србији у Првом свјетском рату", Далибор Денда о теми "Српски ратни заробљеници у Бугарској 1915-1918", те Велибор Видић "Ваљевска болница 1914-1915".

У суботу поподне биће одржан и панел "Крај рата, посљедице Версајске конференције, поуке историје" на којој ће, између осталих, панелисти бити
Миле Бјелајац о теми "Версај и такозване вјештачке државе", Боривоје Милошевић "БиХ у вријеме завршетка Првог свјетског рата и стварања југословенске државе", те Љубодраг Димић о теми "Албанци и Југославија 1918-1921" и Светозар Рајак - "Вијек Првог свјетског рата: поуке и упозорења историје".

У недјељу, 1. јула, на панелу "Први свјетски рат у историографији, кинематографији и књижевности", између осталих, говориће Милош Ковић о теми "Гаврило Принцип: скица за портрет", Јован Делић "Књижевност и Први свјетски рат", Александра Вранеш "Књига у Првом светском рату".