latinica  ћирилица
25/06/2018 |  11:23 ⇒ 11:36 | Аутор: СРНА

Рогић: Притисци појединих странака на ЦИК

Члан Централне изборне комисије БиХ Владо Рогић упозорио је да поједине странке настављају притиске на Комисију, али истакао да је сигуран да ће се у овој институцији томе одупријети, те оцијенио да ће након избора бити проблема са формирањем институција власти.
ЦИК БиХ - Фото: РТРС
ЦИК БиХФото: РТРС

- И даље имамо захтјева, нажалост, чак и у парламенту од појединих политичких странака које настоје утицати на ЦИК. Те странке би на тај начин хтјеле себи прибавити одређену позицију рекао је Рогић за "Вечерњи лист, издање за БиХ.

Он је истакао да се у ЦИК-у налази седам врхунских професионалаца који неће попустити пред таквим притисцима и да ништа неће довести у питање законистост рада ове комисије.

- Увјерен сам да се ми можемо одупријети свим тим притисцима и да ће избори бити одржани у толерантној атмосфери. ЦИК ће учинити све да избори 7. октобра буду фестивал демократије - навео је Рогић.

Према његовим ријечима, то је супротно ономе што се заговара у врло црним сценаријима чији је циљ створити нереде.

- У модерном демократском свијету након објаве датума одржавања избора, чак и у години избора, не мијењају се изборна правила. Ми у ЦИК-у желимо да се политички званичници договоре о најбољем рјешењу које ће омогућити спровођење пресуде Уставног суда БиХ у "предмету Љубић" - навео је Рогић.

Он је напоменуо да је то једно од круцијалних питања, не само према ЦИК-у, већ и према парламентарним политичким странкама.

- Од тога зависи спровођење посредних избора у Федерацији БиХ - рекао је Рогић.

Када је ријеч о припремама за опште изборе у БиХ заказане за 7. октобар, он истиче да све иде према законским и подзаконским рјешењима ЦИК-а.

- Нажалост, доћи ће проблема након завршетка избора у периоду примјене резултата. Сигурно ће наступити проблеми са избором тијела и власти на основу посредних избора - сматра Рогић.

Он је изразио бојазан да ће, ако не буде ријешено до краја марта наредне године, то оставити великог трага и да ће посредни изборни бити огроман проблем у смислу провођења пресуде у "предмету Љубић".

Рогић каже да су у ЦИК-у задовољани досадашњим припремама, те да Комисија чини све на анимирању бирача који живе у иностранству.