latinica  ћирилица
24/06/2018 |  18:25 ⇒ 20:42 | Аутор: СРНА

Радомир Шушњар изручен из Француске у БиХ

Француска је изручила правосудним органима БиХ Радомира Шушњара /63/, оптуженог за учешће у ратном злочину над Бошњацима у Вишеграду, саопштено је из Тужилаштва БиХ.
Радомир Шушњар - Фото: СРНА
Радомир ШушњарФото: СРНА

Шушњар се дуго година налазио у Француској гдје је лоциран током истраге Тужилаштва БиХ, након чега је покренута процедура за његово изручење БиХ, наводе из Тужилаштва БиХ.

Оптужница против Шушњара је подигнута крајем прошле године, а он се терети да је за вријеме рата и оружаног сукоба у БиХ поступао супротно одредбама Женевске конвенције о заштити цивилних лица за вријеме рата.

Из Тужилаштва БиХ наводе да је Шушњар оптужен да је заједно са другим припадницима Војске Републике Српске и паравојних формација учествовао у незаконитом пљачкању и затварању цивила бошњачке националности из села Коритник, у кућу у Пионирској улици у Вишеграду, након чега је кућа запаљена, а потом је на њу пуцано како би цивили били спријечени да побјегну.

"Овај догађај, познат као `жива ломача` у кући у Пионирској улици, процесуиран је и у предметима у тужилаштву и суду у Хагу, са којима је Тужилаштво БиХ остварило значајну сарадњу", додаје се у саопштењу.

Из Тужилаштва БиХ су се захвалили правосудним институцијама Француске на помоћи у лоцирању и изручењу осумњиченог, као и свим полицијским агенцијама које су учествовале у процесу транспорта и изручења у БиХ.

Тужилаштво БиХ води истраге и трага за већим бројем лица осумњичених за ратне злочине из БиХ, које се налазе у иностранству, у чему остварује сарадњу са партнерским агенцијама у Европи и широм свијета, наводи се у саопштењу.