latinica  ћирилица
24/06/2018 |  16:08 ⇒ 25/06/2018 | 08:15 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Источно Сарајево је стратешки дио Републике Српске (ФОТО)

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је данас у Источном Новом Сарајеву да су ова локална заједница и град Источно Сарајево стратешки важни за Републику Српску.

"Влада Републике Српске је данас финансијски много јача и њен буџет је много стабилинији у односу на неки претходни период, тако да смо могли да у посљедње двије године, иако то никада нисмо ни престајали, инвестирамо у ово подручје и издвојимо више средстава, те да размишљамо на стратешки начин", рекла је Цвијановићева новинарима након састанка са начелником општине Источно Ново Сарајево Љубишом Ћосићем.

Она је нагласила да у град Источно Сарајево и општину Источно Ново Сарајево не треба улагати да би то биле спаваонице, већ град и општина пуна садржаја, који живе свој пуни живот.

"Из тог разлога и наши пројекти се не односе само на инфраструктуру, него и на проширење садржаја попут изградње позоришта и других културних и спортских институција", истакла је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, циљ Владе Српске јесте да грађани Источног Сарајева ту живе и проводе своје вријеме, да не морају нигдје отићи да би испунили неку од својих жеља или потреба.

"Друга важна димнезија нашег рада јесте да смо се одлучили да приведемо крају изградњу болнице у Источном Сарајеву, која има регионалну важност и карактер и самим тим је врло важна и за Републику Српску и њен здравствени систем у цјелини", навела је Цвијановићева.

Она је најавила нове заједничке пројекте у овом дијелу Републике Српске, посебно на развоју инфраструктуре и запошљавању, нарочито путем формирања пословне зоне.

"Чињеница да у овој општини имате 10 милиона КМ буџета, а да је реализација инвестиција у износу од 11 милиона КМ - говори о приступу саме општине, њеног начелника и администрације, али и Владе Српске да се дође до таквог износа. Важно је да идемо даље, знамо шта нам је радити и очуваћемо достигнуто, уз даљу надоградњу, те изаћи у сусрет грађанима, јер ми у свакој ситуацији поштујемо човјека и његове потребе", рекла је премијер Српске.

Начелник општине Источно Ново Сарајево уручио је данас Цвијановићевој највеће општинско признање - Повељу Источног Новог Сарајеву, на чему је она изразила велику захвалност, нагласивши да је то најбоља потврда за предан и заједнички рад са локалним заједницима у Српској.

Повеља за Жељку Цвијановић (Фото: РТРС)

Начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић изјавио је данас да Влада Републике Српске придаје велику пажњу овој локалној заједници, на шта указује и директна подршка од седам милиона КМ у овој години.

"Наш овогодишњи буџет износи око 10 милиона КМ, али кад имате подршку Владе од седам милиона КМ, онда вам то јасно говори колико пажње и повјерења Влада Српске и премијер Жељка Цвијановић лично придају општини Источно Ново Сарајево", рекао је Ћосић новинарима након састанка са предсједником Владе Српске.

Он је истакао да је од укупног износа подршке Владе Српске од седам милиона КМ, по два милиона КМ издвојено за позориште, спортску дворану и трг посредством Владе Србије, док су остатак инвестиције у путну инфраструктуру.

Ћосић каже да га радује што је Цвијановићева препознала да је општина Источно Ново Сарајево стратешки важна, како за Српску, тако и за град Источно Сарајево.

"Капитални пројекти које смо кандидовали према Влади Српске су у функцији потреба наших грађана, јер желимо да ова општина и овај град буду достојно мјесто њиховог живљења", поручио је Ћосић.

Начелник општине Источно Ново Сарајево наглашава да би без несебичне подршке Владе Републике Српске грађани ове локалне заједнице остали ускраћени за многе ствари.

"У име општинске управе и свих грађана желим да кажем да је госпођа Цвијановић, предсједник Владе Републике Српске који је највише помогао општини Источно Ново Сарајево", рекао је Ћосић.