latinica  ћирилица
24/06/2018 |  09:40 ⇒ 12:38 | Аутор: РТРС

Дуга Њива: Обиљежавање 26 година од пробоја "Коридора живота"

На Дугој Њиви, код Модриче, обиљежава се 26 година од операције "Коридор 1992", којом су спојени источни и западни дијелови Републике Српске и омогућена веза са Србијом.
Дуга Њива - Фото: СРНА
Дуга ЊиваФото: СРНА

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић рекао је да је борба за Коридор била једна од најбитнијих битака која је допринијела томе да на овим просторима народ живи у слободи.

Савановић је истакао да је Република Српска, верификована Дејтонским споразумом, данас слободна и гарантује сва права свим њеним грађанима.

"То је наш оквир за живот и нико нема право, ни појединци ни групације, да оспоравају и умањују снагу Републике Српске", навео је Савановић.

Рекао је да све патриоте, "добронамјерни али и они који су заведени", морају дати допринос да Српска буде још јача и стабилнија.

Он је подсјетио да је Република Српска створена у рату за који је око 30.000 људи дало живот, те нагласио да Влада Републике Српске у границама својих могућности води максималну бригу о борачким категоријама.

У том контексту Савановић је подсјетио да ће Влада Српске на сутрашњој сједници донијети одлуку да око 600 демобилисаних бораца који имају 65 година, али немају 15 година осигураног стажа, добијају мјесечни износ најниже пензије.

Раније је у манастиру Светог великомученика кнеза Лазара на Дугој Њиви код Модриче Светом архијерејском литургијом почело обиљежавање 26 година од пробоја Коридора, једне од највећих војних побједа Војске Републике Српске у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату.

Свету архијерејску литургију служио је Његово преосвештенство умировљени епископ средњевропски Константин који ће потом пред спомен-обиљежјем служити парасос за 413 бораца погинулих приликом пробоја "Коридора живота".

Током манифестације пуштено је 12 бијелих и један црвени голуб као знак мира и знак сјећања на 12 бањалучких звјездица умрлих 1992. године и тринаесту преминулу касније.

Директан повод за акцију "Коридор живота" била је смрт 12 беба у бањалучком породилишту због недостатка кисеоника.

Након парастоса и полагања вијенаца обављен је обред ломљења славског колача, којим се обиљежава манастирска слава Свети цар Лазар.

Од 12.00 часова планирано је обраћање званичника и културно-умјетнички програм, у којем ће учестовати глумци Народног позоришта Републике Српске из Бањалуке и хор "Вила" из Приједора.

И ове године најављен је марш 300 учесника операције "Коридор 1992" и грађана из Осјечана код Добоја, дуг 12 километара, у знак сјећања на 12 бањалучких беба.

У оквиру обиљежавања овог значајног датума у Скугрићу код Модриче синоћ је обиљежно спајање Источно-босанског и Првог крајишког корпуса Војске Републике Српске, којим је званично 28. јуна 1992. године ослобођен пут према источном дијелу Републике Српске и Србије.

Војна операција Пробој коридора трајала је од 14. до 28. јуна на просторима цијеле Посавине, чиме је окончана 42 дана дуга копнено-ваздушна блокада западног дијела Републике Српске и Републике Српске Крајине са око 1,5 милиона становника.

У акцији "Коридор 1992", која је означена као судбоносна, погинула су 273 борца Војске Републике Српске, 70 бораца Министарства унутрашњих послова Републике Српске и 70 бораца Војске Републике Српске Крајине. Рањено је 1.918 бораца.

Акција је почела након што су снаге ХВО-а, заузимањем Модриче, пресјекле копнени пут између западног дијела Српске и тадашње САО Крајине са источним дијелом Српске и Србијом.

Акцију "Коридор 1992" извеле су здружене јединице Војске Републике Српске и Српске Војске Крајине против војних и паравојних снага муслиманско-хрватске коалиције.

Овом битком ослобођени су Модрича, Оџак, Дервента и Брод.

Комплетна војна операција пробоја и обезбјеђивања Коридора завршена је 6. октобра 1992. године изласком српске војске на ријеку Саву на простору Брда.