latinica  ћирилица
24/06/2018 |  09:31 ⇒ 13:56 | Аутор: СРНА

За развој Источног Новог Сарајева више од 50 милиона КМ

Влада Републике Српске уложила је у протеклих десет година у општину Источно Ново Сарајево, по различитим основама из Развојног програма и из буџета Републике, више од 50 милиона КМ, док је посредством кредитних линија Инвестиционо-развојне банке Српске пласирано додатних 36 милиона КМ.
Источно Ново Сарајево - Фото: РТРС
Источно Ново СарајевоФото: РТРС

Значајна средства Влада Српске уложила је у област здравства, те је по том основу у Болницу и Дом здравља у Источном Сарајеву уложено око 17 милиона КМ, а у току је изградња и нове болнице вриједности 55 милиона КМ, која ће, када у потпуности буде завршена, дугорочно опслуживати око 120.000 становника Сарајевско-романијске регије, пружајући савремене медицинске услуге.

"Када је ријеч о стамбеном збрињавању погинулих бораца и ратних-војних инвалида на подручју општине Источно Ново Сарајево, Влада Српске уложила је око пет милиона КМ", саопштено је из Бироа Владе за односе са јавношћу.

Захваљујући тим средствима, стамбено је збринуто 105 породица, од чега изградњом станова 37 породица, а неповратна новчана средства добило је 68 породица.

Из Владе наводе да су од 2007. године до данас кроз разне пројекте, међу којима су и подстицајна средства за развој пољопривреде и села, водоснабдијевање и друго, те за подршку привредном развоју ове локалне заједнице, издвојили више од пет милиона КМ.

"У област образовања уложено је више од 12 милиона КМ, а планирано је да Влада у наредном периоду издвоји више од седам милиона КМ за изградњу новог студентског дома у Источном Новом Сарајеву, те за доградњу школског објекта и изградњу фискултурне дворане у Основној школи "Петар Петровић Његош" у Источној Илиџи", додаје се у саопштењу.

За програм реконструкције, рехабилитације и изградње магистралних, регионалних и локалних путних праваца на подручју општине Источно Ново Сарајево издвојено је више од четири милиона КМ, док је из средстава економско-социјалне компоненте Развојног програма Српске за пројекат изградње регионалног пута Лукавица-Загони-Јасик-Пале издвојено 8,8 милиона КМ.

У Источном Новом Сарајеву тренутно је у току изградња Трга Србија која се реализује захваљујући донацији Владе Републике Србије у износу од око два милиона КМ.