latinica  ћирилица
23/06/2018 |  18:16 ⇒ 20:25 | Аутор: РТРС

Дјеца са Космета опростила се од другара у Српској!

Око 900 малишана са Косова и Метохије, који су протеклих седам дана били гости у породицама својих вршњака широм Српске, испраћени су из Вишеграда, својим кућама. Чак 18 градова и општина Српске омогућило је овој дјеци да доживе радост слободе.

Немогуће је остати равнодушан на загрљаје, сузе, тек стечена, али трајна и истинска пријатељства и растанке. Катарини Тирнинић из Штрпца и Ањи Николић са Пала кратка недјеља дана остаће трајна успомена.

"Видјела сам оно што никад нисам могла да приуштим, а не знам да ли ћу и моћи", каже Катарина. )

Ања прича да ће сада често да се чују, те се нада да ће имати прилику да посјети другарицу.

Дјеца с Космета, кажу, неће заборавити безбрижна дружења с вршњацима у слободи, све оно што им је у њиховим срединама ускраћено.

Јована Степановић из Србица каже да их нема много у њиховом мјесту, те да не смију остајати у центру села до касно.

Јован Влајовић из Косовске Митровице прича да им није лако, али да је теже њиховим родитељима да им објасне како треба да живе.

Милорад Арлов, предсједник Одбора за помоћ Србима са Косова и Метохије каже да се из јасно може закључити какав је живот српског народа на КиМ.

"Довољно вам говори колика је туга и мука кад дијете не може да се прошета у свом мјесту", истиче Арлов.

Осамнаест градова и општина, од Требиња до Новог Града, гдје су породице пригрлиле драге госте са Космета тешко је и побројати.

"Тамо немају слободу кретања. Сада су наша дјеца видјела да треба да цијене оно што имају", истиче Младен Ђуревић, начелник општине Вишеград.

Бошко Југовић, начелник општине Пале каже да колико су могли, помогли су.

"Покушали смо да бар мало побјегну од своје свакодневнице, трудили смо се. Надам се да смо у томе и успјели", рекао је Југовић.

На Космет носе дирљиве успомене, какве за собом и овдје остављају.

ТМилена Томашевић из Србица каже да је највриједнија љубав у срцу коју они носе и пријатељство, које ће памтити.

Чедомир Николић, директор Основне школе "Шарски одред" Штрпце истиче да оно што њима недостаје, то су им домаћини дали, а то је слобода, добро дружење, пријатељство.

Дјеца из Новог Брда, уз топле емоције, из Источног Новог Сарајева у своју школу однијелa су 12 рачунара, поклон општине. Уз ово и позив, видимо се догодине!