latinica  ћирилица
23/06/2018 |  15:22 ⇒ 15:31 | Аутор: РТРС

Турска: Сутра ванредни предсједнички и парламентарни избори

У Турској ће сутра први пут, истовремено, бити одржани ванредни предсједнички и парламентарни избори, након што се 16. јула прошле године народ на референдуму изјаснио о увођењу предсједничког система вођења државе.
Избори у Турској - Фото: AP
Избори у ТурскојФото: AP

Биће то и први избори одржани у ванредном стању, који су уведени у тој земљи након покушаја државног удара у јулу 2016. године.

Негативне прогнозе за Турску економију и финансије били су кључан мотив за раписивање ванредних избора, али и позив власти Турске грађанима да приватне, девизне резерве у доларима и еврима, претворе у лире, како би спријечили даљи пад турске валуте. Занимљив је и однос Турске, као чланице НАТО, и Русије.

Професор на београдском Факултету безбједности Владимир Ајзенхамер сматра да је антиевропским порукама Ердоган Турску удаљио од Европе.

Након што су Њемачка, Аустрија и друге земље Европске уније забраниле одржавање предизборног скупа, Ердоган је политичке стријеле Европској унији послао из БиХ.

Они који прате дешавања у Турској сматрају да су од увођења ванредног стања, Турску напустили сви велики инвеститори, и да је Турска крива за рат у Сирији.

Реџеп Тајип Ердоган је 16 година побјеђивао на изборима. Ни сутра се не очекује ништа спектакуларно, сматра Ајзенхамер, а ако се 8. јула буде ишло у други круг, Ердоган ће побиједити.

Питање је само како ће се носити са новим предсједничким овлашћењима.