latinica  ћирилица
22/06/2018 |  20:09 ⇒ 23/06/2018 | 08:46 | Аутор: РТРС

Швајцарска побиједила Србију са 2:1

Фудбалери Србије поражени су у другом мечу у Групи Е од селекције Швајцарске са 2:1. Митровић је постигао гол за вођство, али су головима Џаке и Шаћирија Швајцарци преокренули и стигли до побједе. Меч одлуке Србија игра 27. од 20.00 часова против Бразила.
Свјетско првенство у фудбалу Русија 2018. -
Свјетско првенство у фудбалу Русија 2018.

Пред "Орловима" је била јасна рачуница пред дуел са "Сајџијама" у Калињинграду - побједа је значила остварење дводеценијског сна и пласман међу најбољих 16 репрезентација на свијету. Сваки други исход значио је да ће се драма пренијети у треће коло и дуел са "Кариокама". Исход није повољан за Србију која у посљедњем колу има веома тежак задатак. Да би се први пут послије 1998. године надметали у осмини финала, потребно је да падну фаворизовани Бразилци у посљедњем колу.

94 минут- Утакмица је завршена послије продужетка од 4 минута. Ништа се није променило у преосталих неколико минута, јер Србија није могла да се опорави од шока и поготка којим је на крају и ријешен сусрет. 

90 минут- Никога није било на половини Србије, а шаћири је вукао лопту готово 50 метара, Тошић није успио да га стигне, прије него што је овај само ћушнуо лопту у даљи угао за тотални преокрет – 1:2.

87 минут- Добра контра Србије, али је Аканђо ипак стигао Радоњића. Брих послије ударца из угла 'види' још један фаул у нападу, а потом и даље жути картон Митровићу због приговора.

80 минут - Излази Миливојевић, а улази Радоњић.

78 минут - Не журе фудбалери Србије, свјесни да имају још довољно времена за завршни ударац.

75 минут- У први мах је дјеловало да ће Шаћири имати стопостотну шану, али се испоставило да се задња линија Србије савршено кретала, односно да је ривал био барем метар у офсајду при упућивању лопте.

73 минут - Повукли су се Швајцарци пред послљдњих двадесетак минута игре, а Петровић очигледно одлучио да чека шансу из контре и на терен је послао брзоногог нападача Брила Ембола.

68 минут- Коларов центира оштро са лијевог крила, лопта пролази кроз петерац иако је око њега било готово десет играча, а стиче се утисак да је Митровић могао да уклиза и скрене лопту у празну мрежу са друге стативе, али је изгледа није ни видио.

66 минут – Послије неколико дискутабилних одлука, нема сумње да је Брих у 66. минуту оштетио Србију за чист пенал!

Тадић је још једном одлично центрирао, а Митровића су два играча рукама спријечила да се одрази од земље и захвати лопту главом, али је њемачки арбитар свирао фаул у нападу!

64 минут - Селектор Младен Крстајић реагује у 64. минуту и на терен улази Адем Љајић, а излази све нервознији Филип Костић.

58 минут - Мало је недостајало да Швајцарци направе тотални преокрет у свега неколико минута.

Шаћири је гађао даље рашље са ивице казненог простора, а лопта се од стативе одбила иза гола Србије.

52 минут- Швајцарска је изједначила голом Џаке.

Селектор Швајцарске Владимир Петровић одлучио је да реагује већ на полувремену, па је на терен послао нападача загребачког Динама Марија Гаврановића, умјесто Хариса Сеферовића.

полувријеме

Проблем за Србију могли би да буду картони у везном реду, пошто је жути, послије Сергеја и Луке, добио и Немања Матић.

46 минут - Расположени Тадић је сачекао одбијену лопту на ивици казненог и ухватио диван волеј, а лопта још једном пролази тик поред оквира гола.

44 минут – Србија умало до 2:0 и само су центриметри недостајали за дуплирање вођства.Тадић је још једном сјајно центрирао из угла, лопта је ишла у висини пет метара, али је Душко Тошић замало промашио, односно кренуо за милисекунду касније на њу.

Али, Матића је лопта у потпуности изненадила и од његове ноге се одбила преко пречке.

Прве "варнице" видјеле су се у 41. минуту, када је Митровић пришао да приговори Шаћирију, сматрајући да је овај желио да изнуди фаул, иако је Феликс Брих одмахнуо руком.

39 минут - Прекид у опасној зони, Александар Коларов је центрирао, а Лука Миливојевић завршио акцију лијепим ударцем, али право у Зомера.

Већ у сљедећем нападу, Миливојевић добија жути картон пошто је с леђа фаулирао ривала у контри.

34 минут - У посљедњих десетак минута Швајцарци су све опаснији, па Србији треба више енергије, а и први жути картон на мечу добија Сергеј Милинковић Савић због опасне игре, тј. високо подигнуте ноге.

Швајцарци су већ осам пута шутирали ка голу Стојковића, а као прва ствар која се намеће јесте сужавање простора на боковима и тјерање противника да напада кроз средину.

33 минут - Најбоља шанса на мечу за Швајцарску, али Владимир Стојковић феноменалном интервенцијом чува вођство Србије!

Стеван Цубер је идеално проиграо Џемаилија на ивици казненог простора, овај са ивице петерца покушао да је гурне у ближи угао, а Стојковић одличном, рефлексном реакцијом скренуо лопту у корнер.

27 минут - Темпо игре је опао како се ближи истек пола часа игре, док су Швајцарци желе да диктирају ритам.

23 минут – Не престају напади Србије, два пута је покушан пробој кроз кроз средину. Тадић није успио да шутне послије серије дриблинга, али јесте Сергеј Милинковић-Савић са готово 30 метара, али поред десне стативе.

20 минут - Преузимају "Орлови" поново контролу над ритмом утакмице и настављају да угрошавају "Сајџије" акцијама преко бокова. Овога пута, у доброј позицији био је Филип Костић – ушао је у казнени, послао Џемаилија ван терена и пласирао лопту на другу стативу, али већи опасности није било.

13 минут - Покушали су Швајцарци одмах да одговоре, извели су и први корнер. Ипак, најопасније било пошто је Родригес преварио Бранислава Ивановића и послао лопту на петерац, али Џемаили не погађа.

5 минут - ГОООООЛ! Србија води!!! Тактика се ипак исплатила! Србија води већ од петог минута!

Најприје је Лука Миливојевић послао идеалан центаршут, али је Јан Зомер сјајно интервенисао послије одличног покушаја Александра Митровића главом.

Међутим, само десетак секунди касније Душан Тадић дивно вара Рикарда Родригеса и потом шаље нови идеалан центаршут на петерац, а Митровић овога пута закуцава лопту у мрежу – 1:0!

Састави:
Србија(4-2-3-1): Стојковић – Миленковић, Тошић, Ивановић, Коларов – Миливојевић, Матић – Милинковић-Савић, Костић, Тадић – Митровић

Швајцарска (4-2-3-1): Зомер – Лихтштајнер, Аканђи, Шер, Родригес – Џака, Бехрами – Шаћири, Џемаили, Цубер - Шеферовић

"Орлови", послије побједе над Костариком у првом колу (1:0), односно ремија "Сајџија" са Бразилом (1:1), имају веома просту рачуницу - побједа води директно у нокаут фазу пред посљедњу рунду.

Правду дијели искусни њемачки арбитар Феликс Брих.