latinica  ћирилица
22/06/2018 |  19:05 ⇒ 20:50 | Аутор: РТРС

Српски представници у заједничким институцијама контролу препуштају Бошњацима?!

Из Уједињене Српске и данас тврде да српски представници у заједничким институцијама настављају да контролу над обавјештајним и безбједносним агенцијама препуштају бошњачким кадровима. Понављају да је функција предсједника Независног одбора за избор тијела у полицијским структурама БиХ препуштена Бошњацима, иако припада Србима.

Од уторка функцију предсједника Независног одбора обавља Бошњак, јер је досадашња предсједница, из српског народа, поднијела оставку, кажу у Уједињеној Српској.

Умјесто да се одмах на то мјесто постави неко од преосталих српских кадрова у одбору, каже Кременовић, функцију обавља досадашњи замјеник предсједника из бошњачког народа.

"Из тога произилази да српски кадрови у заједничким институцијама лоше раде свој посао и да препуштају обавјештајне структуре ратним кадровима СДА", каже Дарко Кременовић из Уједињене Српске.

Подсјећамо, предсједавајући Представничког дома ПС, Младен Босић, јуче је саопштио да оставка досадашње предсједнице тек треба да буде на дневном реду 63. сједнице, када ће се о њој и одлучивати.

Из Уједињене Српске кажу да СДС, у Народној скупштини Републике Српске, није подржао ни њихов закључак којим се задужују представници Српске у Парламентарној скупштини БиХ да покрену иницијативу за измјену правне регулативе, чиме би се лицима осуђеним за ратне злочине, омогућило да након двије трећине издржане казне добију условни отпуст.

"Забрињавајуће је да овај закључак, који је јуче усвојен на сједници парламента Српске, нису подржали поједини представници опозиције, тачније СДС-а и ПДП-а, иако га је подржала потпредсједник СДС-а Соња Караџић Јовичевић", истиче потпредсједник Уједињене Српске Милан Петковић.

Из Уједињене Српске поручују да је апсурд то што законодавство БиХ не дозвољава да осуђени за ратне злочине буду пуштени на слободу након што одслуже двије трећине казне, док је то дозвољено према правилима Хашког трибунала.