latinica  ћирилица
22/06/2018 |  18:57 | Аутор: СРНА

Конвертибилна марка у оптицају 20 година

Прве новчанице конвертибилне марке издате су на данашњи дан 1998. године, а на крају маја ове године у оптицају је било 65.167.762 комада новчаница и 344.831.027 комада кованица, укупне вриједности 4.452.111.578,60 КМ.
Конвертибилне марке - Фото: РТРС
Конвертибилне маркеФото: РТРС

Прве новчанице конвертибилне марке издате су на данашњи дан 1998. године, непуних годину дана након почетка рада Централне банке БиХ.

"Први ковани новац конвертибилне марке пуштен је у оптицај 9. децембра 1998. године", саопштено је из Централне банке БиХ.

У саопштењу се напомиње да су током година, неке од првих новчаница КМ, апоени од 50 фенинга, 1 КМ и 5 КМ, повучене из оптицаја и престале су да буду законско средство плаћања, а замијењене су кованим новцем.

У вријеме када је КМ пуштена у оптицај, у БиХ су коришћене валуте страних земаља, од којих је њемачка марка била прихваћена на цијелој територији. Врло брзо, КМ је постала доминантно средство у готовинским трансакцијама, а до краја 1999. године постала је и једино средство плаћања.

"Конвертибилна марка била је првобитно везана за њемачку марку по курсу један према један. Повлачењем њемачке марке из оптицаја, КМ је преузела курс њемачке марке према евру - једна конвертибилна марка за 0,51129 евра, односно један евро за 1,95583 конвертибилних марака", наведено је у саопштењу.

У саопштењу Централне банке БиХ додаје се да вриједност КМ, изражена у евру, никад није доведена у питање.

"Увођење КМ био је не само добар, него и одлучујући корак у креирању монетарног система и одржавања стабилности валуте", наводи се у саопштењу.

У производњи готовог новца, Централна банка се руководи технолошким стандардима који се проводе у земљама ЕУ, а односе се на квалитет, вијек трајања и заштитне елементе новчаница и кованог новца.

"Новчанице и ковани новац КМ се производе са високо квалитетним материјалима и заштитним обиљежјима која се континуирано унапређују с циљем заштите од кривотворења", наведено је у саопштењу.