latinica  ћирилица
22/06/2018 |  18:38 | Аутор: СРНА

Тузла: Љекари прекидају штрајк?

На сједници Скупштине Тузланског кантона постигнут је договор између кантоналне Владе и Струковног синдиката докторе медицине и стоматологије овог кантона да Струковни синдикат користи репрезентативност Федералног синдиката док се не заврши са апелацијама на надлежном суду.
УКЦ Тузла - Фото: РТРС
УКЦ ТузлаФото: РТРС

Ово би било привремено рјешење до доношења судске одлуке по апелацијама упућеним Врховном суду Федерације БиХ у вези са пресудом Кантоналног суда о непризнавању репрезентативности Струковног синдиката доктора медицине и стоматологије Тузланског кантона.

На Скупштини је закључено да грађанима треба обезбиједити здравствену заштиту и да кантонална Влада настави преговоре са Струковним синдикатом, преносе федерални медији.

Предсједник Штрајкачког одбора Струковног синдиката доктора медицине и стоматологије Адмир Суљић рекао је да би сутра требало да буде одржан састанак Штрајкачког одбора на коме би била донесена одлука о прекиду штрајка и повлачењу 700 прикупљених потписа љекара о отказима.

Влада Тузланског кантона јуче је на ванредној сједници као материјале за данашњу хитну сједницу кантоналне скупштине прихватила информацију о поступку и хронологији утврђивања репрезентативности Струковног синдиката доктора медицине и стоматологије овог кантона.

Независни струковни синдикат радника запослених у здравству Тузланског кантона окупља 4.200 чланова, док је око 1.100 доктора у чланству Струковног синдиката доктора медицине и стоматологије овог кантона.

Чланови Струковног синдиката доктора медицине и стоматологије Тузланског кантона ступили су 4. јуна у генерални штрајк у здравственим установама овог кантона, док су у Дому здравља и Универзитетском клиничком центру Тузла одржавали получасовни штрајк упозорења.

У Дому здравља и УКЦ Тузла судском одлуком је забрањено одржавање штрајка, па су љекари ових здравстевних установа штрајковали за вријеме получасовне паузе.

Струковни синдикат доктора медицине и стоматологије Тузланског кантона раније је саопштио да ће 90 одсто љекара овог кантона истрајати у остварењу права која имају љекари у осталим дијеловима Федерације БиХ.

Струковни синдикат доктора медицине и стоматологије овог кантона захтијева да му се призна репрезентативност.