latinica  ћирилица
22/06/2018 |  18:06 ⇒ 23/06/2018 | 12:13 | Аутор: СРНА

Извршена прва емисија обвезница на међународном тржишту од 168,3 милиона евра

Република Српска данас је успјешно извршила прву емисију обвезница на међународном финансијском тржишту у укупном износу од 168,3 милиона евра, по равнотежној каматној стопи од 4,75 одсто на годишњем нивоу, саопштено је из Министарства финансија Републике Српске.
Министарство финансија Републике Српске - Фото: илустрација
Министарство финансија Републике СрпскеФото: илустрација

"Књига инвеститора за примарну емисију затворена је са данашњим даном на наведени износ. Листирање обвезница ће бити на Бечкој берзи. Емисија је извршена у складу са правом Аустрије, а средства ће бити уплаћена 28. јуна", наводи се у саопштењу.

Министарство финансија изражава задовољство због чињенице да је планирана емисија успјешно извршена, те да се на овај начин Република Српска први пут од оснивања позиционирала као релевантан субјекат на међународном финансијском тржишту.

"Остварена каматна стопа је изузетно позитиван показатељ, имајући у виду да су све земље у окружењу приликом прве емисије на међународно финансијско тржиште оствариле каматну стопу већу од осам одсто, те да је први излазак на међународно финансијско тржиште најскупљи за емитента у смислу приноса које очекују инвеститори", напомиње се у саопштењу.

Влада Републике Српске је успјешним извршавањем ове емисије обезбиједила диверзификацију извора финансирања, смањила ризик од неизвијесности финансирања, те омогућила квалитетније планиње и извршавање буџетских прилива и на тај начин омогућила потпуну сигурност извршавања свих буџетских расхода и издатака.

Министарство финансија захваљује свим инвеститорима који су Републику Српску препознали као поузданог и сигурног партнера за улагање.