latinica  ћирилица
22/06/2018 |  14:27 ⇒ 14:32 | Аутор: СРНА

У Козарској Дубици "Дан ратарских култура"

У Козарској Дубици данас је одржана шеста по реду манифестација "Дани ратарских култура", иако је киша спријечила да се обиђу огледна поља стрних жита, кукуруза и соје, са око 150 различитих сорти и хибрида из 15 селекцијских кућа.
Козарска Дубица - Фото: РТРС
Козарска ДубицаФото: РТРС

"Вријеме је данас урадило своје и због јаке кише људи данас не могу да виде резултате огледа који је заснован јесенас на површини од око осам хектара, али ће оглед са око 150 различитих сорти и хибрида моћи погледати у наредних неколико дана", изјавио је новинарима помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић.

Он је навео да је оглед у Драксенићу један од петнаестак сличних огледа у Републици Српској.

"Овакве манифестације и огледи су веома значајни, јер је вриједније када се прозвођачу нешто покаже на њиви, него у затвореном простору, на некој презентацији, да виде како се те сорте понашају у њиховим локалним условима", рекао је Пашалић.

Он је навео да је циљ да се изаберу оне сорте које дају најбоље резултате на одређеним климатским поручјима.

Пашалић је прецизирао да се ове године очекује принос пшенице од око пет до 5,5 тона по хектару, али да је већ примијетан проблем у квалитету.

"Жетва је већ почела у Семберији и сви подаци говоре да принос неће бити мањи од просјека, док ће квалитет бити нешто лошији него прошле године, али ипак не толико лошији од просјека", рекао је Пашалић.

Он је навео да је намјера Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске да унаприједи производњу соје и уљане репице, те нагласио да ће у наредним годинама већа пажња бити посвећена тим културама.

"У наредном периоду акценат желимо да ставимо на квалитет, а не квантитет, јер смо достигли пристојну прозводњу по хектару, али морамо да дамо приоритет квалитетним пшеницама које се користе за људску исхрану", рекао је Пашалић.

Представник предузећа "Бајер" Милан Томић рекао је да се на парцелама у Драксенићу може видјети велики број сортимената стрних жита, соје и кукуруза.

"Наш задатак је био да пратимо здравствено стање усјева, ријешимо проблем корова и стрна жита сачувамо од болести", изјавио је Томић и додао да су биљне болести много присутне у интензивним производњама, те се без заштитних средстава не могу очекивати добри приноси.

Власник Пољопривредно-трговачког предузећа "Јелена" у Драксенићу Марко Влајсевић оцијенио је да ја ова година за кукуруз и соју била тешка у вријеме сјетве, али да је то надокнађено касније, те да је сада кукуруз у јако добром стању.

"Што се тиче пшенице, очекујемо јако добре приносе", рекао је Влајсевић и додао да се у наредним данима очекује да буде позната откупна цијена пшенице.

Манифестација "Дани ратарских култура" окупила је данас у Козарској Дубици велики број пољопривредних произвођача, који су били у прилици да се друже, информишу и размијене искуства у производњи стрних жита, кукуруза и соје.

Огледи су постављени у организацији Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, у сарадњи са ПТП "Јелена" и предузећем "Бајер".