latinica  ћирилица
22/06/2018 |  14:17 | Аутор: СРНА

Петковић: Измијенити правне регулативе у случају оптужених за ратне злочине

Потпредсједник Уједињене Српске Милан Петковић истакао је да је апсурд то што законодавство БиХ не дозвољава да осуђени за ратне злочине буду пуштени на слободу након што одслуже двије трећине казне, док је то дозвољено према правилима Хашког трибунала.
Милан Петковић - Фото: РТРС
Милан ПетковићФото: РТРС

"Закон о помиловању БиХ не допушта помиловање за кривична дјела ратног злочина и тиме су лица која су осуђена пред судом БиХ у неравноправном положају", рекао је Петковић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Петковић је додао да је због тога од изузетног значаја закључак потпредсједника Народне скупштине Српске Ненада Стевандића, којим се задужују представници Српске у Парламентарној скупштини БиХ да покрену иницијативу за измјену правне регулативе чиме би се омогућило осуђеним лицима за ратне злочине, који су на издржавању казни, да након двије трећине издржане казне добију условни отпуст.

"Забрињавајуће је да овај закључак, који је јуче усвојен на сједници парламента Српске, нису подржали представници опозиције, тачније СДС-а и ПДП-а, иако га је подржала потпредсједник СДС-а Соња Караџић Јовичевић", нагласио је Петковић.

Он је додао да поједини представници опозиције овај закључак нису подржали само зато што га је предложио Ненад Стевандић.

"Сматрамо да је овај закључак од великог значаја, прије свега за све наше људе, који су осуђени за ратне злочине, а ријеч је углавном о старијим и болесним, који ће имати прилику да изађу на слободу прије истека казне", напоменуо је Петковић.