latinica  ћирилица
22/06/2018 |  13:47 ⇒ 13:58 | Аутор: СРНА

Гњатић: У септембру могуће повећање плата просвјетарима

Предсједник Синдиката образовања, науке у културе Републике Српске Драган Гњатић изјавио је данас у Бијељини да би до повећања плата у образовању могло доћи, односно да се може очекивати уједначавање коефицијената са осталим буџетским корисницима.
Драган Гњатић - Фото: РТРС
Драган ГњатићФото: РТРС

Гњатић је након сједнице Регионалног одбора Синдиката образовања, науке и културе Бијељина рекао да је разговарано о веома важним темама, о могућем повећању плата, односно о уједначавању коефицијената са осталим буџетским корисницима, о измјенама и допунама посебног колективног уговора, те о још неким појединачним проблемима у синдикалним организацијама.

Он је подсјетио да ових дана и предсједник Републике Српске Милорада Додик и премијер Жељка Цвијановић говоре о могућем повећању плата.

"И предсједник и премијер Српске у посљедње вријеме говоре о овоме, а ми имамо и меморандум о заједничким мјерама потписан између премијера Жељке Цвијановић и предсједника Савеза синдиката Републике Српске Ранке Мишић у децембру прошле године, гдје је једна од тачака уједначавање тих коефицијената са коефицијентима осталих буџетских корисника", рекао је Гњатић новинарима.

Он је навео да на основу потписаног меморандума произилази Акциони план у којем пише да ће доћи до тих уједначавања у септембру ове године.

"Чињеница је да би дошло до свега овог, Народна скупштина Републие Српске мора да промијени Закон о платама. Ми имамо увјеравања да ће бити одржана још једна сједница Народне скупштине Српске у јулу, што онда технички може да буде и реализовано", рекао је Гњатић.

Предсједник Регионалног одбора образовања, науке у културе Бијељина Раде Симеуновић упозорио је на проблем "бијеле куге".

"Пошто су просвјетари директно везани за рад са дјецом, а само прошле школске године затворено је 15-ак школа због мањка дјеце, не бисмо жељели да се тај тренд настави", рекао је Симеуновић, подсјећајући да у посљедњих неколико година није забиљежен позитиван природни прираштај.

Он је навео да је прије двије године формирана комисија за борбу против "бијеле куге", те да се интензивно ради и преговара са ресорним министарствима у вези са рјешавањем тог проблема.