latinica  ћирилица
22/06/2018 |  10:37 ⇒ 15:46 | Аутор: РТРС

Обавјештајне агенције у служби радикалног ислама: БиХ пуна повратника из Сирије

Рат у Авганистану, а затим и у Ираку и Сирији привукао је огроман број добровољаца из Европе, а посебно са Балкана. Сломом ИД, већина џихадиста се враћа кући "богатија" и за ново ратно искуство. Међутим, иако су повратници с ратишта у земаљама ЕУ под будним оком обавјештајног сектора, аутор књиге "Епитаф за Босну", Џевад Галијашевић истиче да се у БиХ џихадисти не третирају на начин на који би то било логично или како се то ради на Западу.

- У Босни и Херцеговини џихадисти се амнестирају и пуштају на слободу. Истовремено, финансирање терористичких активности које подразумијева финансирање 45 терористичких кампова и 64 параџемата се одвија уз помоћ појединих високих функционера на власти у Сарајеву. Наоружавање и обука као и пропаганда баш као и спречавање прања новца за финансирање тероризма још нису изазвали реакцију државе ни у најблажој форми.

Стварајући климу политичке нестабилности појединци у власти у Сарајеву помажу терористима да и даље јачају организационо, финансијски и да буду оперативно способнији, истиче Галијашевић.

Ову тврдњу поткрепљује чињеницом да су се у БиХ вратили најзначајнији команданти Муџахединске шуре, Ал Каиде, Исламске државе и Муслиманског братства.

- Прво је дошао "отац босанског вехабизма" Имад Ал Мисри Фарагала Ахмед ("Еслам Дурмо") један од организатора терористичког напада у древном египатском граду Луксору у коме је убијено десетине западних туриста и због чега је овај терористички вођа издржавао десетогодишњу казну у Египту.

Затим су из америчке базе у Гвантанаму у БиХ стигла петорица припадника тзв. Алжирске групе: Омар Боудела Хаџ, Мухамед Нехле, Мухамед Аит Идр, Лакхдар Боумедијен и Сабер Лахмар Лабар након десетогодишњег боравка тамо.

- У Босну и Херцеговину је такође враћен, Тарек Махмод Ахмад Ал Салах највећи Ал Каидин стручњак за специјалне експлозиве учесник "Тарнак фарм" тј. "Убејдах кампа" за обуку терориста на управљању минско-експлозивним средствима - наводи Галијашевић и додаје да су оваквој атмосфери потпомогли и домаћи, босански закони, на основу којих је из Имиграционог центра пуштен Имад Ал Хусин "Абу Хамза".

- Његово ослобађање претворило се у невиђено прапагандно дјеловање преко, проамеричких медија, попут Н1 ТВ и Катарске Ал Џазире. То је показатељ јасне намјере да се исламистичке снаге и структуре прегрупишу управо у БиХ и из ове земље организују сложене терористичке операције у Европи - тврди Галијашевић у својој књизи.

Он наводи да додатни проблем представља недостатак сарадње и размјене података безбједносних агенција у региону.

"Њихова сарадња је увијек само за одређено вријеме и за одређену, конкретну акцију. Та сарадња није перманентна и није интензивна. Још не постоји спремност да се у потпуности надзиру и контролишу све идентификоване групе радикалних исламиста у региону, али и предузимају адекватне мјере синхронизовано и континуирано", истиче овај аутор и додаје да с друге стране у региону "цвета" сарадања радикалних организација.

"Вехабије БиХ, Косова, Санџака и Македоније су међусобно повезане - врше заједничка предавања, окупљања, финансирање заједничких пројеката и оријентисани су на Босну као центар дјеловања и базу. Иако вехабијске вође из БиХ не управљају структурама на Косову, Санџаку и Македонији, ипак је њихов утицај огроман, сталан и неоспоран", открива Галијашевић.

Пасоши за џихадисте

Према извјештају СБ УН из 2016. године многи муџахедини, афро-азијског чак и европског поријекла са листе терориста, заправо имају пасоше БиХ.

Први на тој листи је Мехрез звани Ал амдоуни, затим Схариљ Ал Аџади, те Лионел Фумонт који има чак десетак различитих пасоша на имена Абу Хамза, Жак Бругер, Ди Карло Антонио, Мерлин Оливер Кристијан Рене, Арфауни Имад Бен Јусет Хамза, Имам Бен Јусуф Арфај, Абу Хамза, Арфауни Имад, Билал, Хамза, Кумкал, Мерлин...
На овом списку су и Калил Џараја, Јасин Куади и Недал Махмуд Салех.

Терориста из Маоче

Галијашевић истиче да је у већ поменутом годишњем извештају СБ УН, на 59. страни и име Нусрета Имамовића, вође најбројније вехабијске заједнице у БиХ.

- У том извјештају је откривено да су му власти у БиХ издале два пасоша која се по броју разликују само у једној цифри - нули. Први пасош носи број 349054, а други 3490054. У првом пасошу Имамовић је рођен 26. септембра 1971. године и зове се Нусрет Имамовић, а у другом се зове Нусрет Сулејман Имамовић и рођен је 26. септембра 1977. Уједињене нације у овом извјештају истичу Имамовића као једног од лидера Нусра фронта у Сирији - истиче Галијашевић.

Извор: vesti online