latinica  ћирилица
21/06/2018 |  22:46 ⇒ 22:57 | Аутор: СРНА

Шеранић: Помоћи младима да реализују пословне идеје

Министар науке и технологије Републике Српске Ален Шеранић нагласио значај постојања Иновационог центра у Бањалуци и истакао да треба размотрити могућност да и у другим локалним заједницама буду отворени овакви центри који младима могу помоћи у реализовању њихових идеја.
Ален Шеранић - Фото: РТРС
Ален ШеранићФото: РТРС

Он је истакао значај предузетништва и потребе да се дјеци, кроз систем образовања, у раном добу приближи ова област и да науче да размишљају предузетнички.

Шеранић је оцијенио да је у том погледу потребно начинити одређене помаке.

- Треба да размишљамо на који начин то да урадимо да бисмо дјеци омогућили од малих ногу да размишљају како да буду креативни и активни у друштву - рекао је новинарима Шеранић који је у Иновационом центру Бањалука присуствовао конференцији "Позитив вајбс Бањалука" на којој су се представили предузетници који су успјешно реализовали своје идеје.

Шеранић је истакао значај конференција као што је ова, како би се показало да Република Српска има талентоване људе, који имају идеју и који су ту идеју развили и настављају да је разрађују.

- Важно је да млади који имају идеју знају да постоји Иновациони центар који им може понудити неке логистичке ресурсе, а затим их спојити са одређеним опцијама у привреди, како би могли ту идеју даље да развијају - рекао је Шеранић.

Он је напоменуо да је потребно створити услове за развој, како науке, тако и предузетништва у свим локалним заједницама.

- Надам се да ћемо остварити сарадњу са локалним заједницама и Савезом градова и општина Српске, те размотрити на који начин можемо у другим локалним заједницама развити ресурсе попут Иновационог центра у Бањалуци, који младима могу помоћи у реализовању њихових идеја - рекао је Шеранић.

Директор Иновационог центра Бањалука Драго Гверић изразио је задовољство што је све више младих заинтеросовано да развија своје пословне идеје и траже модалитете како да то ураде на прави начин.

- Конференција, осим што је прилика да сви заједно чујемо успјешно реализоване идеје, показала је и колико људи желе да разговарају међусобно о идејама које имају, као и о мотивима да их реализују - рекао је Гверић.

Он је оцијенио да је веома значајно дјецу основношколског узраста увести у област предузетништва, јер ће им касније бити много лакше да размишљају о опцији самозапошљавања, али и да направе што већи број успешних компанија.

Оснивач бренда "Буди здрав ко дрен" Јованка Сабљић из Дрвара рекла је да је, осим добре идеје, за успјех потребна визија, упорност и истрајност.

- У БиХ и Републици Српској има много занимљивих примјера идеја од којих може добро да се живи, али и да се развија локална заједница - навела је Сабљићева.

Она истиче да је циљ њене бизнис идеје био да се удруже локални произвођачи из Дрвара и да заједно пласирају своје производе путем националног сервиса у БиХ.

- У томе смо успјели, иако је на почетку било веома тешко постићи да се произвођачи удруже и да наступе као један. Почели смо прије шест година, а по резулатима смо постали познати прије двије године - рекла је Сабљићева.