latinica  ћирилица
21/06/2018 |  16:54 ⇒ 22/06/2018 | 16:24 | Аутор: СРНА

Додик: Ускоро измјене сета закона ради повећања плата

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је у Братунцу да ће за неколико дана у парламенту Српске бити донесене измјене десетак закона, како би били створени услови за повећање плата радницима и у јавном и у реалном сектору.

- Желимо са послодавцима да направимо споразум да се држава одрекне једног дијела доприноса и накнада које плаћају послодавци, али морамо бити сигурни да ће се то вратити радницима, а не да то узму себи - рекао је Додик.

Он је навео да се воде разговори са пословном заједницом о томе и да су и они заинтересовани.

- Видјећете да ћемо за десетак-петнаест дана у парламенту измијенити законе и створити услове да се ниже плате повећају, а да високе остану на истом нивоу - рекао је Додик.

Он је изразио увјерење да ће бити створени и услови за још једно повећање пензија да краја године.

Додик је подсјетио да су почетком ове године бесповратна средства за пољопривреду повећана са 60 на 71 милион КМ и да су сва удружења која представљају пољопривреднике била задовољна са оним што су договорили са Владом, те да се данас редовно извршавају те обавезе.

- Сјећате се да је прије него што сам ја дошао, али не само захваљујући мени наравно, главна вијест на Дневнику била хоће ли бити или неће пензија. Сада се и пензије и плате редовно исплаћују, као и све накнаде. Повећавају се плате, пензије, улажемо у реконструкцију путева, правимо школе... - истакао је Додик.

Он је подсјетио да се власт Српске прије неколико година опредијелила да реконструише постојеће болнице и изгради нове тамо гдје је потребно, имајући у виду потребу за квалитетним здравственим услугама.

- У зворничку болницу сада иде реконструкција од 2,5 милиона КМ, а раније је исто улагано, у Бијељини је већ изграђена, у Источном Сарајеву се завршава болница - подсјетио је Додик.

Он је закључио да је Република Српска данас стабилна и да је поносан што 12 година од како је предсједник Владе или Републике, може иза себе да остави много пројеката широм Републике Српске.

- Могу да оставим стабилну Републику Српску, могу да кажем да смо у овом времену издржали многе притиске, да смо издржали притиске глобалне економске кризе која је девастирала многе земље - констатовао је Додик.