latinica  ћирилица
21/06/2018 |  16:22 ⇒ 18:10 | Аутор: РТРС

Братунац: Пуштен у рад систем за наводњавање; Додик: Произвођачи на првом мјесту

У Братунцу је од данас у функцији систем за наовдњавање вриједан 9,2 милиона марака, а изграђен средствима Владе Републике Српске и општине Братунац.

Овим системом, који је један од најкомплекснијих на територији БиХ и региона, значајно су унапријеђени услови за примарну пољопривредну производњу, првенстевно малинарство. Најављена је и исплата премија за продате малине у износу од 40 фенига по килограму.

Влада Републике Српске током протеклих десет година уложила је у општину Братунац више од 90 милиона марака за унапређење комуналне инфраструктуре. Важан дио ових улагања је иригациони систем, којим је на цијелој територији ове општине обезбијеђено наводњавање пољопривредних површина.

"Омогућава да се повећају приноси, зато смо уложили 9,2 милиона марака, то су средства Владе, средства општине и у том погледу мислим да смо највише помогли пољопривредним произвођачима", рекао је Милорад Додик, предсједник Републике Српске.

На подручју Братунца од пољопирвреде живи око 60 одсто становништва, а малињаке има око 1.300 произвођача. Очекује се да ће просјечни приноси малине са садашњих девет тона по хектару уз наводњавање, бити повећани за више од 50 одсто.

"Просјечна производња од девет хиљада тона по дунуму овим ће сигурно бити повећана на 1.500 килограма, наш циљ је да изађемо на двије хиљаде килограма по дунуму, што значи да ће се за четири до пет година систем отплатити", истакао је Недељко Млађеновић, начелник општине Братунац.

Нови иригациони систем садржи 44 пумпне станице, 16 бунара, цјевовод дужине 102 километра и 240 хидраната, којим се снабдијевају крајњи потрошачи. Улагања су око 21.000 марака по хектару.

"Једном ријечју улажу се велика средства у систем за наводњавање и она су дисперзирана тамо гдје постоји оправданост тих улагања", казао је Стево Мирјанић, министар пољопривреде шумарства и водопривреде Српске.

Стратешки циљ Владе је наводњавање око 70.000 хектара, а у току је изградња система за наводњавање на 4.700 хектара, вриједности 36 милиона марака. Поред изграђених система за наводњавање у Бијељини и Пелагићеву, из кредита Свјетске банке граде се иригациони системи у Требињју, Љубињу и Лакташима.