latinica  ћирилица
21/06/2018 |  14:04 ⇒ 14:08 | Аутор: РТРС

Вучић са Радевом: Све бољи односи са Бугарском

Предсједник Србије Александар Вучић разговарао је у Београду са бугарским колегом Руменом Радевим и истакао да су заједнички констатовали да је време да се прошлост у потпуности превазиђе и да се отвори страница будућности, те да се две земље посвете пријатељству и будућности. Наш циљ је да радимо заједно за европску перспективу Балкана и његову европску будућност, рекао је Радев.
Румен Радев и Александар Вучић на конференцији за новинаре - Фото: ТАНЈУГ
Румен Радев и Александар Вучић на конференцији за новинареФото: ТАНЈУГ

На заједничкој конференцији за новинаре, предсједник Србије Александар Вучић је пренио да је са Радевом разговарао о сукобима у прошлости и како на најбољи начин превазићи прошлост.

"Некада смо били на истој, некада на различитој страни, некада се директно сукобљавали. Сматрамо да је време да се то у потпуности превазиђе, гробља обележе, поштујемо мртве на обе стране и отворимо страницу будућности", објаснио је Вучић.

Александар Вучић је поручио да су односи између Србије и Бугарске из године у годину, из мјесеца у јмесец све бољи, да имамо добар политички дијалог на највишем нивоу, да економски резултати показују да сарадња напредује великом брзином.

С тим у вези је пренио да је прошле године, по први пут, трговинска размјена прешла вриједност од милијарду ева.

"У последњих пет година бележимо динамичан раст, а само у односу на 2016. он је износио чак 53 одсто. Мислим да имамо значајан раст увоза и извоза и да се компаније озбиљније и значајније повезују", рекао је Вучић након састанка са Радевим у Палати "Србија".

Такође је Вучић навео да су туристи из Бугарске трећи на листи земаља поријекла који посјећују Србију, те да је у прва четири мјесеца забележен додатни раст у приливу туриста из те сусједне земље.

"То је важно не само ради новца, већ пре свега и због повезивања људи. Покушаћемо да привучемо што је већи број бугарских држављана у Србију", рекао је Вучић.

"Посебно смо захвални на подршци Бугарске нашем европском путу"

Навео је да је са предсједником Бугарске разговарао и о енергетским темама, гасоводу Ниш-Димитровград, о изградњи источног крака Коридора 10, који ће сутра обићи, а који треба да споји Београд и Софију.

Каже и да је за Србију важна модернизација жењезничке пруге Ниш-Димитровград.

"Посебно смо захвални на подршци Бугарске Србији на европском путу. Захвалио сам се Радеву и на томе што је увек желео да чује шта Србија сматра по питању Косове и Метохије", навео је Вучић.

Додаје да је "Бугарска признала Косово, ми нисмо".

"Али је став Бугарске да ставови српске стране морају да буду саслушани", рекао је Вучић.

Додаје да наша регионална сарадња иде у добром смјеру, посебно и питање односа према бугарској мањини у Србији.

С тим у вези је констатовао да је Србија спремна да испуни све у складу са највишим европским стандардима.

Навео је да су за основно образовање завршени сви уџбеници на бугарском, од којих су два била проблематична, а за средњу школу је завршено све.

Србија је, како је рекао, спремна и да значајније финансира медије на бугарском језику.

"Мислим да ћемо нашим сталним састанцима успети да креирамо другачији и неупоредиво бољи амбијент између наших, пријатељских земаља, као и да ће економска сарадња убрзано напредовати", рекао је Вучић.

"Бугари у Србији могу да бирају где ће се лијечити"

Вучић је на заједничкој конференцији за новинаре са бугарским предсједником, одговарајући на питање шта се конкретно ради на побољшању здравствених услова као и образовања за бугарску националну мањину, најавио формирање тима који ће радити на томе.

Како је рекао, "немамо проблема са тим да се грађани наше земље Бугари, лече где год име је лакше и боље".

Подсјетио је да је недавно у Нишу отворен један од најмодернијих клиничких центара који је спреман да прими грађане бугарске националности, да је исти случај и са ВМА у Београду, да је то влада обезбиједила али да нема проблема уколико они одлуче да се лијече у здравственим установама у Бугарској.

Додао је да ће са бугарским колегом о том питању разговарати и вечерас и додао да ће предсједник Радев имати шта да саопшти сутра када се буду састали са представницима бугарске националне мањине, као и око додатног финансирања медија, улагања у знање и духовну инсфраструктуру Бугара који живе у Србији.

Радев: Рачунајте на подршку Бугарске у европским интеграцијама

Предсједник Бугарске Румен Радев, који борави у дводневној посјети Србији, поручио је да Србија може и мора да рачуна на помоћ Бугарске на европском путу, јер циљ двије земље јесте да раде заједно на бољој перспективи Балкана и европској будућности региона.

Након састанка са предсједником Србије Александром Вучићем, Радев је рекао да је будућност Србије Европска унија, а да је "европски оквир" за Србију 2025. година, амбициозан, али достижан циљ. 

"Данас су односи двије земље на таквом нивоу да позитивни процеси доминирају. Одлучни смо да радимо заједнички, да то буде перспектива за коју нема повратка", поручио је председник Бугарске. 

Захвалио је Вучићу на учешћу на самиту Западни Балкан у Софији, гдеј је, како је истакао, показао да има јасну и дугорочну визију, а храбру и конструктивну политику у одбрани те визије. 

Такође, поручио је да историјско помирење на којем је изграђена Европа мора да пронађе мјесто на Балкану, и да сви заједно радимо на томе да говор мржње остане у прошлости, а да на његово мјесто дођу сарадња и пријатељски односи. 

"Вучић и ја смо свјесни тога и радимо на том правцу, али тога морају бити свјесне и земље региона, јер то је начин да показемо да смо извукли поуке и лекције из прошлости и да заједно радимо на будућности", указао је Радев.

Бугарски предсједник констатовао је да је робна размјена између двије земље више од милијарду евра, а да Србија и Бугарска имају заједнички успјех на свим пољима, посебно у инфраструктурним пројектима. 

Оно на чему би требало да се ради, каже, јесте боља сарадња у области рјечног и ваздушног транспорта.

"Будимо активнији у речном транспорту и побољшајмо сарадњу у оквиру Дунавске стратегије", поручио је Радев. 

Напомиње и да је предложио српском предсједнику "да заједно посете Босилеград и Цариброд, а да је Вучић не само прихватио, већ и преузео иницијативу која се односи на историјско помирење и развој односа". 

Такође, два предсједника ће сутра имати сусрет са бугарском националном мањином, што је, каже Радев, први такав састанак. 

"Биће разматрана конкретна питања. Сви очекујемо да ће наша мањина осетити снажнију подршку српске државе, као и промене у њеном законодавству које ми цијенимо", додао је председник Бугарске. 

Навео је и да ће заједно са Вучићем, предложити владама да направе још један гранични прелаз. 

"То ће бити врло важан знак и наставак напора за нашу повезаност. То значи да људи са обе стране могу много боље да се друже", каже Радев.

Обојица су, каже, дали задатке делегацијама да до вечерас утвде шта може да се уради за медије на матерњем језику, за здравство, образовну размјену. 

"Исто тако, Вучић ће се залагати за нека рјешења која ће бугарској мањини показати да српска држава заиста поштује његова права", заључио је Радев. 

"Не смеју се запоставити аргументи српске стране око КиМ"

Предсједник Бугарске Румен Радев истакао је да се у рјешење питања Косова не смију запоставити аргументи српске стране, јер би се у супротном добило неодрживо рјешење, а предсједник Србије Александар Вучић најавио је да ће отићи на наставак дијалога, али да је прилично обесхрабрен због изјава које су из Приштине долазиле протеклих дана. 

Радев је, на заједничкој конференцији за штампу, поновио да дијалог нема алтернативу.

"Неопходно је да се пронађе рјешење како Србија не би имала даље препреке на путу ка европској интеграцији", поручио је.

Радев је рекао да је неопходно пажљиво саслушати и анализирати аргументе српске стране, који не смију бити запостављени.

"Ако се то не учини нећемо добити одрживо рјешење", упозорио је предсједник Бугарске, земље која до краја месјеца предсједава ЕУ.

Вучић је пренио да је данас на пленарном састанку потпредсједник Владе и министар иностраних послова Ивица Дачић говорио о КиМ. 

Указао је да никада не говори ништа против неког другог, посебно не пред страним гостима, чак иако тај није испунио обавезе из неког споразума, који је донијет под плаштом ЕУ, додајући да је предсједник Бугарске у Београду у својству шефа своје државе, а не Уније.

"Ићи ћу у Брисел. Имајући у виду све изјаве које су долазиле од актера нечега што треба да буде дијалог прилично сам обесхрабрен, а да ли ће бити другачије, видећемо. Да ли верујем или сам оптимиста - не сасвим", рекао је Вучић.

Додаје да делегација Београда мора да буде присутна, да се бори за интересе свог народа и цијелог региона.

Вучић: Србија ће ове године завршити источни крак Коридора 10

С тим у вези је указао на значај чланства у ЕУ, наводећи да је Србија много компликованију дионицу Коридора 10 кроз Сићевачку клисуру и тунел Банцарево морала својим парама да плаћа, те да би било много лакше да неку иеоницу, као што је у случају Бугарске, можемо да урадимо новцем Уније.

"За ауто-пут Ниш-Приштина дају нам 20 одсто гранта, због чега смо пресрећни. Туђим парама биће израђено петнаестак километара. То је, поред вриједности којима тежимо, нешто што је битно због чега треба да се придружимо ЕУ", објаснио је Вучић.

Вучић је додао да ће Србија ове године завршити источни крак Коридора 10, додајући да грађани Србије не вјерују да ће источни и јужни крак бити завршени.

"Надамо се да ће и Бугарска завршити своју дионицу, како би више возила, односно сви који буду ишли за Истанбул, користили ову најбржу везу", навео је Вучић. 

Радев је указао да Бугарска нешто заостаје када је ријеч о ауто-путу ка Србији, додајући да је терен сложен.

Казао је да очекује да ће процедуре и градња бити завршене у року, те да се нада да ће пут бити готов до 2022, али да о роковима говори влада.

"Сматрам да морамо што пре да завршимо наш део ауто-пута", нагласио је Радев.

Радев се осврнуо и на гасни интерконектор указујући да се тренутно проучава предпројекат.

Према његовим ријечима интерконектор је приоритет за Бугарску, јер је он изузетно важан за Србију у циљу осигуравања диверсификације, сигурних цијена, као и доставе гаса.

Извор: РТС, Танјуг