latinica  ћирилица
21/06/2018 |  12:41 ⇒ 15:43 | Аутор: РТС

Хрвати љути на ФИФА: Како српско-хрватски језик?

Функционери Фудбалског савеза Хрватске упутили су оштар приговор ФИФА због натписа на конференцији за медије у Нижњем Новгороду, пред меч са Аргентином на Мундијалу, да ће се превод обавити на српско-хрватском језику.
Спорни натпис на билборду (фото: Twiter) -
Спорни натпис на билборду (фото: Twiter)

Натпис "српско-хрватски језик" на ћирилици одмах је склоњен у сали, али је остао испред на паноу на листи превода заједно са енглеским, руским и шпанским.

"Након што су фоторепортери замољени да напусте дворану, испред сале сам угледао натпис и шокирао се. Одмах сам фотографисао и то подијелио на друштвеним мрежама. Како би се Руси осјећали да им као језик пише украјинско-руски. А Украјинцима тек то не би било драго. Колега је питао госпођу из организационог одбора би ли им сметало да пише на латиници украјинско-руски кад игра руска репрезентација. Она му је рекла да би сметало и тек онда је схватила. Правдала се да им је то неко донио, да нису знали, и да је ФИФА одобрила. Након тога натпис је уклоњен", преносе хрватски медији ријечи тамошњих извјештача из Русије.

Хрватски портал Дневно.хр констатује да "не треба бити параноичан и изнијети тврдње да се ради о провокацији, али да је занимљиво да се такве ствари дешавају пред важну утакмицу са Аргентином".