latinica  ћирилица
21/06/2018 |  10:43 | Аутор: СРНА

Човић: Стварање мигрантских центара у БиХ било би преризично

Хрватски члан Предсједништва БиХ Драган Човић упозорио је да би била преризична било каква одлука ЕУ која би ишла у смјеру стварања мигрантских центара на територији БиХ.
Драган Човић (Фото:predsjednistvobih.ba) -
Драган Човић (Фото:predsjednistvobih.ba)

"Мислим да такве одлуке ЕУ не може донијети. Ставити у један сигурносно-правно још неизграђен простор једну такву популацију људи, која је уздрмала и много сигурније европске системе од ових наших овдје балканских, било би преризично", истакао је Човић.

Он је за Фену навео да је мигрантска криза преозбиљна криза, која је изродила и потпуно нови приступ у вођењу политика у не тако далеком сусједству БиХ, попут политике Мађарске, Аустрије и Словеније.

Човић је оцијенио да ће тај негативни однос према мигрантима само јачати, иако, како је нагласио, он мигрантску кризу, прије свега, доживљава као хуманитарну, па тек онда безбједносну и на крају политичку.

Међутим, упозорава Човић, хуманитарна фаза ове кризе је већ завршила у споменутим земљама и оне сада проблем миграната посматрају као безбједносни и политички.

"То ће доћи и у БиХ неминовно. БиХ је данас јако изложена, јер нема све своје нормалне инфраструктуре државних инструмената којима можемо контролисати тај пут. Ми данас морамо бити спремни на ове доласке, коридоре, без обзира којим путем они долазе према БиХ. Број од шест хиљада је био један број за тестирање и број ових двјестотињак миграната који су једну ноћ пребачени у Мостар за потребе доласка предсједника Турске у Сарајево само је био тест једног процеса како ће се даље одвијати", истиче Човић.

Према његовим ријечима, током љетних мјесеци, због лакшег преласка границе између БиХ и Хрватске, на територију БиХ се неће стварати већи мигрантски центри.

Он је истакао да се данас прави заједнички напор да се мигранти не помјерају с оних простора гдје су лоцирани, без обзира да ли је то Турска, Грчка или нека трећа земља.

Ако би тај проблем подцијенили, додаје Човић, могли би имати изузетну кризу у БиХ, поготово у изборној кампањи, јер "ти мигранти ће служити некоме такође за калкулације, изборне поруке".

"Неко ће намјерно организовати, ако хоћете, инцидент, да би на томе градио неку политику у ових пар мјесеци. То може бити врло опасно и због тога ћемо и ми у Предсједништву БиХ инсистирати, иако то није основни задатак Предсједништва, да наше безбједносне и полицијске службе, да правна држава врло јасно функционише, да коригујемо законска рјешења која ће бити на европском нивоу, како би управљали тим процесом", рекао је Човић.

Он је поновио да те несрећне људе који долазе са својом дјецом, цијеле породице, треба посматрати као класичан хуманитарни проблем, али да, с друге стране, он постаје безбједносни, јер постоје физички инциденти између њих самих.

"Тих неких инцидената је било у Салаковцу и на бихаћком подручју, па на крају дођете и до политичког проблема. Обзиром да БиХ у својој структури и на путевима којим иду мигрантски коридори, доминантно има етнички чисте просторе на којима живе Хрвати, Срби или Бошњаци, наравно да имате и различита виђења ако то неко жели злоупотријебити, тако да сам увјерен да ћемо надзирати тај процес, али не смијемо бити наивни око тога", поручио је Човић.