latinica  ћирилица
21/06/2018 |  09:10 ⇒ 09:15 | Аутор: СРНА

У Алжиру блокада интернета током испитних рокова

Алжир је потпуно прекинуо интернет везе и искључио мобилну и фиксну телефонију током испитних рокова и тестова у средњим школама како би спријечио раширено преписивање и варање.
Учење (Фото: matematika.edu.rs) -
Учење (Фото: matematika.edu.rs)

Интернет, мобилна и фиксна телефонија, биће искључени по сат времена одмах по почетку сваког испита на крају средње школе како би се спријечило цурење информација.

Искључења ће трајати током испитних рокова, који су почели јуче, а трају до 25. јуна.

Овај потез је услиједио након раширеног варања 2016. године када су се испитна питања појавила на интернету прије и током тестова, подсјећа Би-Би-Си.

Власти су прошле године затражиле од интернет провајдера да блокирају приступ друштвеним мрежама, али се испоставило да мјере на добровољној бази нису довољне.

Министар образовања Нурија Бенгабрит рекла је алжирском листу "Анахар" да ће у цијелој земљи приступ "Фејсбуку" бити блокиран током испитних рокова.

Она је рекла да држава нија лако донијела ову одлуку, али да више није могла пасивно да посматра масовно варање и цурење информација и испитних питања и тестова.

И ученици и наставничко особље неће моћи да унесу никакав електронски уређај са приступом интернету у просторије гдје се одржавају испити, а на улазима ће бити постављени метал-детектори.