latinica  ћирилица
20/06/2018 |  19:18 ⇒ 21/06/2018 | 08:46 | Аутор: СРНА

Истраживање: Дупло већа подршка СНСД-у него СДС-у

Прелиминарна истраживања, рађена за потребе СДС-а у априлу на узорку од 1.500 испитаника у Републици Српској, показују да би 36 одсто анкетираних дало подршку СНСД-у, што је дупло више у односу на СДС, који има подршку њих 17 одсто.
СДС и СНСД - Фото: РТРС
СДС и СНСДФото: РТРС

Према овом најновијем истраживању јавног мњења, које је у посједу АТВ-а, а које је за потребе СДС-а радила једна кредибилна агенција из Србије, 41 одсто њих вољело би да види Милорада Додика у Предсједништву БиХ, а 30 одсто Младена Иванића.

Иако је у вријеме кад су истраживања рађена Жељка Цвијановић само помињана као кандидат владајуће коалиције за предсједника Републике Српске, добила је пет одсто више гласова од кандидата Савеза за промјене Вукоте Говедарице.

На питање "која је партија у стању да ријеши проблеме грађана", дупло више је оних који вјерују да је то СНСД, а не СДС. Већина осталих странака, процентуално, за велики број питања није ни близу СДС-у, а посебно СНСД-у.

Према истраживању које је наручио СДС, 26 одсто испитаника сматра да Милорад Додик сигурно може много боље да се избори са корупцијом него Вукота Говедарица којем у овом сегменту вјерује 12 одсто анкетираних, док би Младен Иванић и Драган Чавић то могли тек проценту од три одсто.

У вези са овим питањем, а када је ријеч о странкама, још је већа разлика између СНСД-а и СДС-а, док би само пет одсто испитаника дало шансу ПДП-у, преноси АТВ.

Да Република Српска треба да подржава Русију без обзира на негативна реаговања Европе и Америке сматра 67 одсто анкетираних.

Највећи проценат је оних који мисле да Српска треба да се припоји Србији, а велики број је и оних који сматрају да јој треба независност.

СДС је тражио и истраживање у вези са питањем која би странка била успјешна у осам области, међу којима су очување Републике Српске, безбједност и брига о сиромашнима.

У свих осам области убједљиво води СНСД, а испитаници највише вјерују и највише цијене Милорада Додика. Значајно повјерење анкетираних има и Игор Радојичић, те Жељка Цвијановић. АТВ преноси да је Вукота Говедарица прилично испод, а исти број анкетираних вјерује њему и Марку Павићу.

На питање "Колико сте задовољни вашим животом у цјелини?" - 57 одсто испитаника је одговорило да је задовољно.