latinica  ћирилица
20/06/2018 |  10:50 ⇒ 11:20 | Аутор: СРНА

Анђелковић: Националним консензусом спријечити размјештање миграната у Српској

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић оцијенио је поводом ескалирања мигрантске кризе на простору БиХ да Република Српска мора заузети веома чврст став о том питању и тражити национални консензус да се не дозволи размјештање миграната на њеној територији, нагласивши да ко год од српских фактора тако нешто подржава директно ради против опстанка Српске.
Драгомир Анђелковић - Фото: Novosti.rs
Драгомир АнђелковићФото: Novosti.rs

Он је рекао за Срну да око тог питања Српска треба да прави осовину са Хрватима, јер су најавом размјештања миграната на територији БиХ гдје живе Хрвати у већини, угрожени и њихови национални и вјерски интереси.

"На крају крајева и велики дио бошњачке јавности, поготово грађанске, секуларно опредељен, није спреман да од БиХ прави исламистичко средиште у Европи и они препознају опасност у томе и том делу бошњачке јавности се треба обратити", сугерисао је Анђелковић.

Он је констатовао да евентуални размјештај миграната на територији БиХ представља вишеслојну опасност, а да је прва у низу та да се ти људи населе и трајно промијене вјерску структуру, чиме би у Федерацији БиХ потпуно надвладао муслимански фактор, а постепено и у неком дијеловима Републике Српске.

"Други ниво опасности стоји у пропаганди против Срба јер ако Бањалука одбије тако нешто, а логично је да одбија, јер је то против њених интереса, онда ће уследити напад да смо нехумани и разне прозивке и атак на власт у Бањалуци", навео је Анђелковић.

Према његовом мишљењу, трећи ниво опасности је да мигранти, ако макар и у једном мањем броју буду доведени у Српску, изазову немире и да се то претвори у сукоб аутохтоног српског православног становништва и досељених муслимана из земаља трећег свијета што би онда послужило НАТО снагама као повод за интервенцију под изговором да Република Српска припрема план угрожавања тих људи.

"Могућа је и комбинација свих тих сценарија и то поготово пред изборе јер и на тај начин би западни фактор имао основа да се меша и да помогне онима које жели на власти у Републици Српској и за које мисли да ће сутра, уколико дођу на власт, прихватити масовно досељавање миграната, док, с друге стране, председник Српске Милорад Додик то неће прихватити", рекао је Анђелковић.

У осврту на најаве из Брисела да ће мега камп за избјеглице бити формиран у некој од земаља ван ЕУ, Анђелковић је рекао да је њима важно да овдје пребаце проблем који су управо они створили подршком "Арапском прољећу" и ратовима на Блиском истоку, односно западном интервенцијом.

"Важно им је да то буде било где ван ЕУ, имају и посебне жеље да то искористе за наметање својих геополитичких циљева, па је Република Српска сигурно једна од тачака где ће бити највећа угроженост", упозорио је Анђелковић.

Он сматра да ће Београд ускоро бити под притиском због миграната због веза са Републиком Српском.

"У крајњем случају то су спојени судови јер кад год је Република Српска под притиском врло брзо се тај притисак пренесе и на Србију. Оно што се ради у Републици Српској то је само тест за наредну фазу која се реализује или покушава у Србији", закључио је Анђелковић.