latinica  ћирилица
20/06/2018 |  07:38 ⇒ 22:10 | Аутор: РТРС

НСРС - Размотрен Приједлог стратегије развоја енергетике до 2035.

Народна скупштина Републике Српске размотрила је Приједлог стратегије развоја енергетике Републике Српске до 2035. године, по хитном поступку, којом се обезбјеђује сигурност снабдијевања енергијом и стварање одрживог и конкурентног енергетског сектора, уз највиши степен одговорности према животној средини.

Предсједник Народне скупштине Српске Недељко Чубриловић закључио је данашњу сједницу, која ће бити настављена сутра разматрањем Приједлога закона о заштити жртава ратне тортуре.

Биће разматрани и приједлози закона о извршењу кривичних и прекршајних санкција Републике Српске, о одузимању имовине која је проистекла извршењем кривичног дјела и о култури.

Милан Баштинац из Министарства индустрије, енергетике и рударства Републике Српске, образлажући Приједлог стратегије развоја енергетике Републике Српске до 2035. рекао је да ће стратегија имати позитиван ефекат на цјелокупну економију Српске.

Он је додао да конкурентна енергетика у великој мјери чува стандард грађана, позитивно утиче на конкурентност других привредних грана и као таква је изузетно важан циљ.

Стратегијом развоја енергетике Републике Српске до 2035. године дефинисано је пет кључних циљева - ефикасно коришћење /експлоатација/ ресурса, сигурна и приступачна енергија, ефикасно коришћење енергије, енергетска транзиција и одговорност према животној средини и развој и усклађивање регулаторно-институционалног оквира.

Народна скупштина Републике Српске размотрила је и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о фискалној одговорности у Републици Српској, којим се прецизира појам јавни дуг и дефинише појам неизмирене обавезе.

Приједлогом овог закона утврђује се садржај изјаве о фискалној одговорности, тако да одговорно лице буџетског корисника потврђује да у текућој години неће стварати обавезе веће од износа средстава која су му дата на располагање буџетом, ребалансом буџета или одлуком о привременом финансирању, након укључивања и пренесених обавеза из претходног периода, а чије измирење је планирано у складу са планом измирења обавеза у тој години.

У Парламенту Српске размотрен је по хитном поступку Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о премјеру и катастру, којим се спроводи одлука Уставног суда Српске да поједине одредбе постојећег закона нису у сагласности са Уставом Републике Српске.

Предметним законом се успоставља дигитална архива као подсистем геоинформационог система Управе, те уређује контрола рада геодетских организација и прописује надлежност организационе јединице Управе у вршењу контроле.

Приједлогом овог закона брисане су одредбе Закона којим је било омогућено оснивање катастра непокретности за дио катастарске општине.

Директор Републичке управе за имовинско-правне послове Босиљка Предраговић је образлажући ово законско рјешење рекла да се спорна одредба, која је стављена ван снаге, односила на поступак оснивања катастра непокретности и идентификовање парцела које су узурпиране.

Раније је Народна скупштина Републике Српске размотрила Приједлог закона о измјени Закона о библиотечко-информационој дјелатности, којим се овај закон усклађује са Законом о пореском поступку Српске.

Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић рекао је да је неопходно да се у што краћем року ова област јасније уреди, у смислу прописивања износа накнаде за стицање виших стручних звања, као и висине накнаде за чланове комисије. Он је подсјетио да је важећим законом утврђена обавеза стручног усавршавања радника запослених у библиотечко-информационој дјелатности, те да је повећан број поднесених захтјева.

Посланици НСРС расправљали су и о Приједлогу закона о употреби знаковног језика.

Законом се уређује право ових лица и на обим и начин остваривања права на преводиоца знаковног језика, ради њиховог равноправног укључивања у животну и радну околину, те у све облике друштвеног живота у Републици Српској.

Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић је, образлажући приједлог закона, рекао да се овим законом особама оштећеног слуха омогућава остваривање њихових уставом загарантованих права.

"У Српској није било закона којим се прописује право глувих лица на споразумијевање путем знаковног језика и право на кориштење услуга преводиоца знаковног језика, да би се та лица осјећала равноправним и корисним члановима друштва", навео је Малешевић.

Он је додао да одговарајућа комуникација за особе оштећеног слуха производи њихову интеграцију у различите друштвене токове.

"Приједлог да се овај закон донесе по хитном поступку проистиче из потребе да се омогући глувим лицима интеграција у различите друштвене токове, имајући у виду да свако лице има право да изрази своје идеје, мисли и осјећања, користећи језик који најбоље задовољава његове комуникационе потребе", истакао је Малешевић.

Потпредсједникца Народне скупштине Соња Караџић Јовичевић је током скупштинске расправе о приједлогу овог закона захвалила Радио-телевизији Републике Српске што се на ТВ екранима налази прозорчић путем кога особе оштећеног слуха могу да прате дио сједнице Народне скупштине уз помоћ тумача знаковног језика.

Она је рекла да ће се усвајањем овог закона помоћи да та лица не буду дискриминисана, иако то често јесу.

"Крајње је вријеме да, као људи, у пракси покажемо да је и наш свијет, свијет у коме су глува лица добро дошла и нису дискриминисана. Овај закон је велики корак напријед и вјерујем да ћемо сутра сви гласати - за", рекла је Јовичевићева.

Посланици Парламента Српске расправљали су о Приједлогу закона о легализацији бесправно изграђених објеката.

Министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић у завршној ријечи рекла је да ће шест мјесеци након ступања на снагу новог закона о легализацији бесправно изграђених објеката грађани моћи да поднесу захтјев за легализацију бесправних објеката. Голићева је истакла да власници објеката који не поднесу захтјев у року од шест мјесеци од дана ступања на снагу новог закона плаћају и накнаду за легализацију, која износи 20 одсто од износа обрачунатог за ренту и накнаду.

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Сенад Братић рекао је да је Приједлог закона о легализацији бесправно изграђених објеката квалитетан и да га треба подржати.

"Овим приједлогом закона бесправни градитељи ће имати прилику да по повољним условима легализују објекте", навео је Братић, током скупштинске расправе о овом приједлогу закона.

Шеф Клуба посланика ДНС-а Споменка Стевановић истакла је да ће овај клуб подржати Приједлог закона о легализацији бесправно изграђених објеката јер је квалитетан.

Она сматра да грађевинска инспекција убудуће треба превентивно дјеловати када је ријеч о спречавању нелегалне градње.

Шеф Клуба посланика коалиције "Домовина" Адмир Чавка рекао је да је овај приједлог закона врло повољан, јер омогућава свима да легализују нелегално изграђене објекте.

Чавка је додао да ће добро и то што ће на основу овог законског рјешења олакшицама бити обухваћени и повратници.

Министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић рекла је да је циљ Приједлога закона о легализацији бесправно изграђених објеката то да нелегални објекти буду што прије озакоњени, као и да буде спријечено даље наношење штете јавним приходима.

Образлажући Приједлог овог закона у НСРС по хитном поступку, Голићева је навела да је намјера стварање услова да за те грађевине буду плаћане комуналне накнаде, порез на имовину.

Према њеним ријечима, приоритети овог законског рјешења су рјешавање статуса бесправних објеката изграђених за стамбено збрињавање социјалних категорија, породица погинулих бораца, ратних војних инвалида, избјеглих, расељених, повратника и жена жртава рата.

Голићева је напоменула да ће локалне заједнице овим категоријама грађана обезбиједити субвенције доношењем посебних одлука након ступања на снагу овог закона.

За разлику од претходних прописа, када су градитељи имали крајњи рок за подношење захтјева за легализацију, новим прописима тај рок није дефинисан, наводи се у образложењу овог Приједлога закона.

Народна скупштина Републике Српске размотрила је Приједлог закона о посебном поступку експропријације ради изградње ауто-пута Коридор "Пет це" кроз Републику Српску и изградње дионице ауто-пута "9. јануар" Бањалука-Добој, по хитном поступку.

Директорка Геодетске управе Босиљка Предраговић истакла је, образлажући ово законско рјешење, да би се њиме ријешила саобраћајна повезаност Српске са земљама у окружењу. Према њеним ријечима, циљ је и да се створе и предуслови за бољи живот грађана и бољи економски и привредни напредак Српске.

Посланици Парламента Српске расправљали су о Приједлогу закона о затезној камати по хитном поступку.

Приједлогом закона о затезној камати знатно се смањује стопа затезне камате са 0,05 одсто дневно на 0,03 одсто дневно, а предлаже се и да се не врши корекција главнице стопом раста потрошачких цијена, рекао је министар финансија РепубликеСрпске Зоран Тегелтија образлажући у Народној скупштини приједлог овог акта.

Тегелтија је рекао да је циљ брже и лакше измирење главног дуга, прије свега за оне привредне субјекте који имају проблем с ликвидношћу, а којима је на овај начин олакшано плаћање доспјелих обавеза.

Он је подсјетио да је Закон о висини стопе затезне камате донесен 2001. године.

У образложењу приједлога овог акта наводи се да ће повјерилац брже доћи до ликвидних средстава, што ће у комбинацији са другим мјерама фискалне политике као што су нове одредбе Закона о роковима измирења новчаних обавеза у пословним трансакцијама, позитивно утицати на будуће економске и пословне токове у Републици Српској.

Приједлогом закона о затезној камати по хитном поступку уређује се висина стопе и начин обрачуна затезне камате у Републици Српској у случају када дужник закасни са испуњењем новчане обавезе у домаћој или страној валути.

Одредбе овог закона примјењују се на све случајеве у којима затезна камата није прописана посебним законом.

Из СДС-а предлажу да стопа затезне камате буде нижа, 0,022 одсто увећана за стопу Еурибора и да се тај износ множи са бројем дана закашњењ

Министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија је у име Владе Српске повукао из скупштинске процедуре Приједлог закона о измјени и допуни Закона о обавезним осигурањима у саобраћају ради даљих консултација у Влади о овом законском рјешењу.

Током скупштинске расправе о приједлогу овог закона, Тегелтија је рекао да повлачи овај приједлог из скупштинске процедуре ради даљих консултација у Влади, те да ће овај закон у редовној процедури и форми нацрта бити разматран на некој од наредних сједница парламента Српске.

Посланици су јуче, по хитном поступку, размотрили Приједлог закона о амнестији.

Овај закон предвиђа амнестију за лица која се на дан његовог ступања на снагу већ налазе на издржавању казне затвора, као и осуђеним лицима која још нису упућена на издржавање казне.