latinica  ћирилица
19/06/2018 |  13:32 ⇒ 18:00 | Аутор: СРНА

Радојичић: За санацију школа 340.000 КМ

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић рекао је да је ребалансом градског буџета обезбијеђено 200.000 КМ за санацију осам бањалучких основних школа, те 140.000 КМ за санацију крова Техничке школе.

Након састанака са директорима ових школа, Радојичић је напоменуо да су још прошле године започети одређени радови, те истакао да је ове године планирана и замјена столарије на Електротехничкој школи.

"У Основној школи /ОШ/ `Десанка Максимовић` у Драгочају биће санирани фасада и столарија за шта су град и УНДП обезбиједили по 100.000 КМ. У току је санација школе `Јован Цвијић`, а ове године требало би да се ради и ОШ `Вук С. Караџић` кроз пројекат енергетске ефикасности", појаснио је Радојичић.

Он је навео да је највећи појединачни посао ове године доградња ОШ "Бранко Радичевић" гдје је град издао грађевинску дозволу и урадио пројекат, а Министарство просвјете и културе је обезбиједило средства и спровешће тендер за овај посао с циљем да се обезбиједи додатни простор за највећу бањалучку основну школу.

Радојичић је додао да ће на укупно 19 објеката основних и средњих школа у Бањалуци бити изведена реконструкција или санација, саопштено је из Градске управе.

Према његовим ријечима, град је ове године, први пут, на приједлог Савјета за привреду, одвојио 100.000 КМ за набавку опреме потребне за стручну праксу у средњим школама.

Директор Техничке школе Кристина Мрђа рекла је да је прва фаза санације објекта ове школе урађена прије двије године, а санација равног крова је била апсолутни приоритет, јер је то највећи проблем.

"Настојаћемо да током љетног распуста спроведемо законом прописану процедуру и да почетак нове школске године дочекамо у много бољим условима. Остаје нам још један посао, а то је замјена столарије на Техничкој школи која је, иначе, највећа средња школа у Републици Српској", рекла је Мрђа.

Директор ОШ "Ђура Јакшић" Дарко Томић захвалио је Градској управи на обезбијеђеним средствима за санацију школа, иако основне школе нису у надлежности града.

Он је додао да ће новац утрошити на замјену столарије, те очекује да буде реализован пројекат са УНДП-ом који подразумијева санацију фасаде.

Начелник Одјељења за образовање, здравство, омладину и спорт Драган Бањац нагласио је да ће у наредних мјесец дана бити отворено 15 до 20 градилишта и да је планирано да радови буду завршени до почетка наредне школске године.

Реконструкција крова биће обављена у основним школама "Иван Горан Ковачић", "Јован Дучић" и "Мирослав Антић", санација мокрих чворова у школама "Бранко Ћопић" и "Доситеј Обрадовић", обновљена столарија у ОШ "Ђура Јакшић", саниран димњак у ОШ "Петар Кочић", а у подручној школи у Агином селу биће обновљена фасада.