latinica  ћирилица
19/06/2018 |  11:18 ⇒ 12:32 | Аутор: РТРС

Све више позива за учешће у пројекту Змајеви извиђачи

Резултати пројекта Змајеви извиђачи Дјечијег вртића "Чика Јова Змај" у Фочи све видљивији код нас и у региону. Вишедневни боравак дјеце у природи, упознавање завичаја, биљног и животињског свијета само су неке од активности које овај пројекат чине посебним. Задовољни су и родитељи који су препознали напредак дјеце.

Дјеца много тога науче у природи – како се прави склониште од кише, поставља шатор, пали логорска ватра, припрема храна, загријава вода у пластичној боци, одређују стране свијета...Посјета сеоским газдинствима отвара видике како настаје здрава храна. Родитељи дјеце истичу да су видне промјене у напретку дјеце послије сваког одласка од куће.

"На жалост, данас је такво вријеме да дјеца мало времена проводе у природи, па је ово једна иновација гдје они могу доста тога да науче", кажу родитељи.

На адресу Дјечијег вртића "Чика Јова Змај" стиже све више позива из Републике Српске и Федерације БиХ да пренесу ову позитивну праксу у остала обданишта, а одушевљење влада и у извиђачким одредима.

"Центар за образовне иницијативе `Степ бај степ` ради на томе да се организују семинари за све оне који су занитересовани", нагласила је Слађана Владичић директорка овог вртића.

Фочански вртић са пројектом Змајеви извиђачи почео је прошле године дводневним боравком у селу Врбница на планини Зеленгори. Од тада су у једнодневним и вишедневним излетима били и на планини Тари, у Сарајеву, Београду и Требињу.