latinica  ћирилица
19/06/2018 |  08:22 ⇒ 08:52 | Аутор: СРНА

Демонстранти позвали на блокаду Собрања

Демонстранти у Македонији који већ пет дана протестују против споразума са Грчком о коначном рјешењу спора о имену, којим бивша југосленска република постаје Република Севјерна Македонија, позвали су на блокаду Собрања, гдје ће се данас расправљати о том документу.

Предсједник Собрања Талат Џафери заказао је за данас у 11.00 часова сједницу парламентарне Комисије за европска питања на којој треба да се размотри приједлог закона о ратификацији споразума, који је јуче усвојила Влада.

Након дебате у Комисији за европска питања, споразум ће бити упућен у Собрање, а за његово усвајање неоходна је проста већина од 61 посланика.

Џафери очекује да парламент до петка, 22. јуна, ратификује споразум, након чега ће бити упућен предсједнику Македоније Ђорђу Иванову на потписивање.

Демонстранти су синоћ позвали лидера опозиционе странке ВМРО-ДПМНЕ Христијана Мицкоског да напусти парламент и прикључи се протестима.

За сада није јасно ко стоји иза протеста у Скопљу.

Ратификација у парламенту је услов који треба да испуне македонске власти, а затим грчка страна треба да обавијести ЕУ и НАТО да је превазиђена највећа препрека за наставак интеграционог процеса Македоније.

Македонија крајем јуна очекује позив за отварање претприступних преговора са ЕУ, а почетком јула позив за чланство у НАТО.