latinica  ћирилица
18/06/2018 |  19:20 | Аутор: СРНА

У спору Хрватске и Словеније - Европска комисија неутрална

Европска комисија саопштила је данас да остаје неутрална и да се неће придружити Словенији у најављеној тужби против Хрватске пред Судом ЕУ због неспровођења арбитражне пресуде о граници.
Хрватска и Словенија (Фото:twitter) -
Хрватска и Словенија (Фото:twitter)

- Комисија ће наставити да дјелује као поштен посредник у проналажењу пријатељског рјешења. Остајемо при ставу да рјешење треба пронаћи у разговору двије државе чланице - потврдио је у Бриселу портпарол Европске комисије Маргаритис Шинас.

Шинас је рекао да члан 259. Европског уговора правно не обавезује Комисију да реагује на поднесак Словеније.

Словеначки премијер Миро Церар рекао је да је разочаран због одлуке Европске комисије и најавио да ће његова влада у четвртак донијети одлуку о тужби против Хрватске пред Судом ЕУ у Луксембургу због непоштивања закона ЕУ у вези са неизвршавањем арбитражне одлуке.

- Мук Европске комисије ме јако брине, јер на тај начин Комисија не обавља своју дужност чувара уговора - навео је Церар.

Предсједник Словеније Борут Пахор рекао је да је ЕК пропустила прилику да својим мишљењем политички и правно ојача напоре за спровођење одлуке Арбитражног суда о граници између Словеније и Хрватске.

- Европска комисија није испунила очекивања да се постави на страну европског и међународног права, те тако да јасан сигнал да споразуме и одлуке судова треба поштовати. Упркос томе, увјерен сам да ће, прије или касније, граница између сусједних држава бити утврђена у складу са одлуком Арбитражног суда - поручио је Пахор.

Словенија је 30. децембра почела да примјењује арбитражну одлуку о граници са Хрватском према којој јој припада 80 одсто Пиранског залива и добила је коридор до међународних вода.

Хрватска, која је прије саопштавања одлуке изашла из поступка арбитраже, не признаје одлуку Арбитражног суда.