latinica  ћирилица
18/06/2018 |  17:40 ⇒ 19/06/2018 | 07:40 | Аутор: СРНА

Тегелтија: Још једна у низу популистичких изјава СДС-а

Министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија изјавио је да је сасвим сигурно да Српска и БиХ имају најнижу стопу ПДВ-а у Европској унији, те да је тврдња предсједника СДС-а Вукоте Говедарице да то није тачно једна у серији популистичких изјава СДС-а у посљедње вријеме.
Зоран Тегелтија - Фото: РТРС
Зоран ТегелтијаФото: РТРС

"Најбоље је да грађани процијене шта значи ова изјава господина Говедарице да је ПДВ од 17 одсто у Републици Српској већи од ПДВ-а од 25 одсто у некој другој земљи", рекао је Тегелтија Срни.

Он истиче да СДС жели да заустави градњу ауто-путева у Републици Српској.

Тегелтија наводи да су у данашњој изјави Говедарице врло непрецизно и нетачно исказани подаци о томе колико је прикупљено на име путарине за изградњу ауто-путева од 2006. године, јер, како каже, сви који прате ту материју знају да су накнаде за изградњу ауто-путева у БиХ уведене тек 2009. године.

Министар финансија је навео и да су од 2001. године акцизе на нафтне деривате биле идентичне до 2018. године.

"Износ акциза који је утврђен 2001. године идентичан је акцизама које су важиле све до краја 2017. године. Наравно, зна се ко је вршио власт када су први пут утврђивани износи акциза на нафтне деривате. Позивамо господина Говедарицу да каже грађанима Републике Српске који су то путеви од тог новца изграђени у Српској, од 2001. до 2006. године када су они били на власти, када је акциза била идентична садашњој акцизи, а порез био 20 одсто, односно за три одсто већи од садашњег", рекао је Тегелтија.

Он је нагласио да грађани знају колико је изграђено километара путева и ауто-путева од 2006. године до данас, као и који се путеви граде.

Према његовим ријечима, Влада Републике Српске је подржала измјене закона о акцизама као договор који је постојао између свих политичких партија у БиХ и код усвајања Реформске агенде у којој је дефинисано да се повећа акциза за изградњу ауто-путева.

Тегелтија истиче да је став Владе Српске да је потребно наставити градњу још интензивније.

Говорећи о приједлогу СДС-а о измјенама и допунама закона о акцизама, Тегелтија каже да су сви приједлози СДС-а, из било које области да долазе, чисто популистичке мјере и немају везе са реалношћу.

"Уколико господин Говедарица који чини власт у Сарајеву са својим политичким партнерима има снаге и могућности нека усвоји нови закон о акцизама", поручује Тегелтија.