latinica  ћирилица
18/06/2018 |  15:34 ⇒ 19/06/2018 | 08:42 | Аутор: РТРС

Србија за намјенску индустрију Српске издваја 7,2 милиона евра

Влада Србије за намјенску индустрију Српске издваја 7,2 милиона евра. У Бањалуци је потписан Споразум о ремонту ракетних система између бањалучког Космоса и београдског Југоимпорта. Претходно је одржан састанак предсједника Републике Српске Милорада Додика и министра одбране Србије Александра Вулина.

Ракетни, радарски и све оно што чини један систем противваздухопловне одбране Србије, ускоро би требало да се нађе на ремонту у Космосу. Посао којем се у овом предузећу већ годинама надају, вриједан је око два милиона евра.

Начелник Управе за логистику Генералштаба Војске Србије Жељко Нинковић, који је потписао уговор уз сагласност Министарства одбране, изразио је задовољство што Космо" спада у низ озбиљних партнера Војске Србије када је ријеч о одржавању система ратне технике и средстава ПВО.

- Ово је значајан пројекат јер ће континуитет који ћемо успоставити обезбједити нашој војсци да одговори својим обавезама а свакако, Космос ће се на овај начин значајније бавити својом основном дјелатношћу по чему је и познат из претходног периода - рекао је Нинковић.

У Космосу је запослено 186 радника. Међутим, и то би реализацијом овог споразума требало да се промијени.

- Овај стратешки посао даје нову димензију Космосу јер ћемо свакако имати потребу за новим запошљавањем, а када се овај процес омасови очекујемо нових 40 до 50 запослених - каже директор овог предузећа Душан Вјештица.

Већ на почетку сарадње Космос може да рачуна на 850.000 КМ. Обострана најмера је да се сарадња Српске и Србије, када је ријеч о намјенској индустрији, додатно појача.

- Циљ је да подигнемо овај дио наше индустрије који је значајно девастиран кроз интервенционизам међународног фактора, који је довео до тога да се направи тотални дебаланс у БиХ, гдје је на страни Федерације остало веома функционалних фабрика оружја и муниције а у Републици Српској је то све девастирано. Ми то покушавамо не из неког конкурентског разлога, већ чисто из комерцијалног разлога подизањем одређене врсте производње - рекао је Додик.

Вулин је истакао да је сарадња у овој области договорена на посљедњем састанку Вучића и Додика у Београду, те навео да ће Србија учинити значајне напоре да у економском смислу оснажи и помогне Српску.

- Министарство обране је обезбиједило 850 милиона динара за различите потребе предузећа одбрамбене индустрије Републике Српске, односно за ремонт наших мотора и овај споразум који је потписан са Космосом - нагласио је Вулин.

Обострана намјера је да се сарадња Српске и Србије, када је ријеч о намјенској индустрији, додатно појача.

- У будућности ће са Министарством одбране Србије бити још оваквих уговора који ће бити закључени и са другим предузећима као што су фабрика мотора специјалне намјене Орао и Зрак Теслић - рекао је Ђокић.

Сарадња у овој области договорена је на недавном састанку Вучића и Додика у Београду. Из делегације Владе Србије послата је порука да Српска увијек може да рачуна на пуну економску и политичку подршку.