latinica  ћирилица
18/06/2018 |  12:23 ⇒ 19:54 | Аутор: РТРС

Кошарац: Очајнички покушај СДС-а да испровоцира нове протесте у Српској

Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац изјавио је да "својим популистичким и предизборним приједлогом да се ван снаге стави дио закона о акцизама СДС покушава да изазове нове протесте грађана у Републици Српској".
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

"Ријеч је о очајничком покушају СДС-а да се испровоцирају грађани да поново изађу на улице јер су им њихови страни шефови саопштили да лоше стоје и да им само изазивање хаоса може помоћи да остваре некакав резултат на предстојећим општим изборима", рекао је Кошарац Срни коментаришући најаву СДС-а да ће у парламентарну процедуру упутити измјене и допуне Закона о акцизама по хитном поступку.

Према његовим ријечима, "СДС овим приједлогом покушава да економски и политички ослаби Републику Српску, што није ништа ново и што су из Сарајева радили у протекле четири године".

"Њихов проблем је у томе што по питању акциза немају подршку својих коалиционих партнера из СДА јер и Федерацији БиХ требају и новац и гаранције за инфраструктурне пројекте. У свим другим случајевима политичких и економских напада на Републику Српску имали су подршку и бошњачке политике и страних мешетара, који данас ћуте о томе шта раде њихови политички фаворити из СДС-а и такозваног Савеза за промјене", нагласио је Кошарац.

Он је додао да је познат став "СНСД-а да у заједничким институцијама подршку могу да добију само они закони о којима позитиван став изразе институције Републике Српске, које СДС и такозвани Савез за промјене упорно заобилазе".

"У овом случају заобишли су и Савјет министара, у којем сједе министри из СДС-а и ПДП-а. У политичком очају и лутању СДС је сам себи постао опозиција у заједничким институцијама у Сарајеву", закључио је Кошарац.

Предсједавајућа Клуба Клуб посланика СДС-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Александра Пандуревић најавила је да ће овај клуб данас упутити у парламентарну процедуру измјене и допуне Закона о акцизама по хитном поступку.

Она је на јучерашњој конференцији за новинаре у Источном Сарајеву појаснила да се овим приједлогом ван снаге ставља закон којим су у децембру прошле године путарине повећане за 15 фенинга плус ПДВ, што значи да би цијене горива по литру биле смањене за 18 фенинга или 10 КМ по резервоару.