latinica  ћирилица
18/06/2018 |  12:21 ⇒ 21:50 | Аутор: СРНА

Влада уложила значајна средства у развој општине Шипово

Возачи у Републици Српској од данас ће моћи саобраћати новим реконструисаним и асфалтираним дијелом пута у мјесту Козила општина Шипово у дужини од 4,4 километра.
Влада Српске - Фото: РТРС
Влада СрпскеФото: РТРС

У реконструкцију, рехабилитацију и санацију магистралних, регионалних и локалних путних праваца у Шипову уложено је око 10 милиона КМ, речено је Срни у Влади Српске.

Према подацима Владе Републике Српске, у општину Шипово до сада је по различитим основама из Развојног програма и буџета Републике уложено око 30 милиона КМ, док је путем кредитних линија Инвестиционо-развојне банке Српске пласирано још око 16 милиона КМ.

У Влади Српске навели су да је у област пољопривреде на подручју ове локалне заједнице уложено око осам милиона КМ кроз разне пројекте, међу којима су и подстицаји за развој пољопривреде и села.

У сарадњи са борачком организацијом, која је дала значајан допринос у одбрамбено-ослободилачком рату, реализовани су многи пројекти, од којих су најзначајнији стамбено збрињавање бораца и ратних војних инвалида којим је збринуто 58 породица, за шта је издвојено око 800.000 КМ, док је из републичког буџета за изградњу спомен-обиљежја погинулим борицима Војске Републике Српске са територије Шипова издвојено око 80.000 КМ.

Кроз активности подршке привреди, међу којима су подстицај извозу од 2006. године до данас, Влада Српске је издвојила око два милиона КМ, док је за социјално угрожене категорије становништва у овој локалној заједници кроз субвенције за електричну енергију издвојено око 500.000 КМ.

Када је ријеч о социјалном збрињавању радника који су процесом приватизације, стечаја или ликвидације предузећа остали без посла, збринуто је 374 радника из једног предузећа, за шта је утрошено више од 900.000 КМ, док је кроз програм запошљавања у овој локалној заједници запослено 280 лица, за шта је утрошено око 753.000 КМ.

Према подацима Владе Републике Српске, кроз пројекте адаптација, санација, реконструкција и опремање амбуланти породичне медицине и увођења информационог система у област здравства у овој локалној заједници уложено је више од 760.000 КМ.

У област образовања, односно у реконструкцију и модернизацију школских објеката, у овој локалној заједници уложено је око 900.000 КМ, док је у изградњу спортске дворане у општини Шипово инвестирано 300.000 КМ.

Од 2006. године до данас кроз пројекте обнове стамбених јединица, инфраструктуре и одрживог повратка избјеглих и расељених лица издвојено је око два милиона КМ.

Укупна инвестиција у овиру пројекта "Водовод и канализација", који се реализује на територији више општина у Српској, за општину Шипово износи око три милиона КМ, рекли су Срни у Влади Републике Српске.