latinica  ћирилица
18/06/2018 |  11:02 ⇒ 19/06/2018 | 11:19 | Аутор: СРНА

"Без опструкције СДС-а, Српска би имала ефикаснији систем градње путева"

Предсједник Републике Српске Милорад Додик истакао је да је Српска могла имати много ефикаснији систем изградње путева и ауто-путева да није било опструкције од СДС-а који, како је навео, поново жели да направи "неку гужву" предлажући измјене и допуне закона о акцизама.

Додик је нагласио да је ријеч о чистом политикантству без икаквог реалног основа, те да је све што је СДС урадио било погрешно.

"Цијена горива искључиво зависи од кретања на свјетском тржишту, а таксе које је БиХ увела нису веће, него су мање од оних у региону. Код нас је ПДВ 17 одсто, док је у Хрватској 25 или 26 одсто", рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

На питање новинара зашто се ауто-путеви граде кредитним средствима ако постоје средства која се прикупљају на основу акциза, Додик је рекао да се кредит може повући само на бази реалних извора финансирања.

"Пошто је реалан извор приход по основу акциза, онда можемо да повучемо кредит. Све озбиљне земље морају да имају релевантне изворе да би се могли релевантно задужити. Умјесто да десет година прикупљемо акцизе, односно средства намијењена за ауто-путеве, узмемо кредит и од тих акциза, које у континуитету пристижу десет година, враћамо кредит. Тако су радиле све земље на свијету, тако радимо и ми", објаснио је Додик.

Он је напоменуо да је Република Српска, због раста бруто домаћег производа, успјела да смањи укупна дуговања испод 40 одсто.