latinica  ћирилица
17/06/2018 |  19:24 ⇒ 18/06/2018 | 07:28 | Аутор: РТРС

Мексико изненадио актуелне свјетске шампионе

Мексиканци су одиграли фантастичан меч у Москви, остварили први тријумф против Нијемаца и побринули се за највеће изненађење у досадашњем току такмичења.
Свјетско првенство у фудбалу Русија 2018. -
Свјетско првенство у фудбалу Русија 2018.

"Ел Три" је продубио кризу "Панцера" и додатно закомпликовао каснију борбу за осмину финала у којем ће се ова група, у којој су још Шведска и Јужна Кореја, укрштати са оном у којој се налази Србија.

Дуел на стадиону Лужњики је и у најавама представљао један од најинтересантнијих у првој фази турнира, а потврда је стигла већ послије неколико минута, када је Џером Боатенг уклизавањем изблокирао шут Ирвинга Лозана.

Потом су Нијемци преузели контролу над утакмицом, створили неколико полуприлика, али у тих десетак минута видјело се какав ће образац игре бити у Москви – актуелни свјетски шампион држао је више лопту, док је Мексико покушавао брзим контрама и у томе био изузетно успјешан.

Петорка коју су чинили Карлос Вела, Мигел Лајун, Ектор Ерера, Чичарито Ернандес и Чаки Лозано "убијала" је одбрану ривала када год је имала простора, а нешто чвршћа игра и критеријум судије из Ирана дозволиле су велики број напада по централи.

Обично су Вела и Ерера започињали те акције, док су се на почетку Ернандес и Лајун испромашивали, да би у 35. минуту ипак стигла награда за Мексиканце. Сада је Кедира изгубио лопту, Вела је брзо додао до нападача, који је прослиједио лијево до Лозана – он је заломио Кимиха, сачекао и потом погодио ближи угао за 0:1.

Већ у сљедецем нападу могло је да буде 1:1, али је голман Гиљермо Очоа уз помоћ пречке зауставио слободни ударац Тонија Кроса, да би и Мексику мало концентрације фалило да на одмор оду и са већом предношћу.

По повратку на терен стигла је информација да је у Мексику регистрован слаб земљотрес након поготка Лозана, а већ на старту наставка могао је да се деси још један, само да је Чичарито добро асистирао Вели у првој правој акцији.

Тај напад је пропао, а онда је Лев офанзивним измејнама покушао да поново крене у силовите нападе. Нијемци су, посебно у везном реду, били фрустрирани због немогућности да пробију зид на челу са Очоом, док су Мексиканци шансу вребали из контри.

Изласком Веле и Лозана њихове могућности су отупиле, али је и поред тога Лајун имао неколико добрих ситуација да ријеши питање побједника. Прописно се испромашивао, па је резервисти Јулијану Бранту мало фалило да у финишу донесе изједначење спектакуларним ударцем.

Ипак, шампиону из 2014. није било суђено да тријумфује, па је постао четврти првак у посљедњих осам такмичења који је на отварању сљедећег Мундијала доживио пораз.

У другом мечу 1. кола те групе, у понедјељак од 14 сати играју Шведска и Јужна Кореја.