latinica  ћирилица
17/06/2018 |  18:02 ⇒ 18:19 | Аутор: СРНА

Рамић: Потребна Помоћ министарства безбједности БиХ због миграната

Министар унутрашњих послова Унско-санског кантона Анел Рамић рекао је да полиција све теже одговара безбједносним изазовима у вези са мигрантима који долазе у овај кантон, због чега је на потезу Министарство безбједности БиХ.
Мигранати у Унско-санском кантону (фото: rtvcazin.ba) -
Мигранати у Унско-санском кантону (фото: rtvcazin.ba)

Након убиства мигранта у Великој Кладуши, Рамић каже да је очекивао помоћ и асистенцију Министарства безбједности БиХ и министра Драгана Мектића, али да до тога није дошло.

- Звао сам га јуче неколико пута и слао му поруке, међутим није ми се још јавио. Звао га је и премијер и очекујемо да ће се јавити. Једини ко ме јуче назвао из Сарајева је министар полиције Кантона Сарајево који ми је понудио своју помоћ - рекао је Рамић за портал Кликс.ба.

Након што су припадници кантоналног МУП-а јутрос претресли објеката које користе мигранти у Бихаћу, Рамић каже да се број миграната који долазе у овај кантон рапидно повећава.

Истиче да дневно од 50 до 70 миграната долази у овај кантон и да је до сада евидентирано више од 3.000 миграната широм кантона, највише у Бихаћу и Великој Кладуши, те мањим дијелом у Цазину и другим општинама.

- Ми једноставно више не можемо одговорити на изазове и на потезу је Министарство безбједности БиХ - рекао је Рамић и додао да полиција и даље може одржавати безбједносну ситуацију у кантону на задовољавајућем нивоу.

Он каже да многи мигранти долазе у Ђачки дом у Бихаћу, сматрајући да је ријеч о сабирном центру, те их ту полиција евидентира.

- Међутим, кад схвате да Ђачки дом није оно што су првобитно мислили, одлазе на неке друге локације - каже Рамић.

Он напомиње да Влада ФБиХ још није дала сагласност за кориштење хала Агрокомерца у насељима Поље и Доња Видовска за смјештај миграната.

- Да је то урађено, ми бисмо их већ након јутрошње акције измјестили у те хале, а обавили бисмо акцију и у Великој Кладуши. Наредне седмице ићи ћемо и у Велику Кладушу, као и у насеље Штурлић у Цазину. Повући ћемо и већи број полицајаца и интервентне водове из сваке Полицијске управе како бисмо наставили ове акције - рекао је Рамић.

Он истиче да су ресурси кантоналног МУП-а ограничени, али и само дјеловање, јер полиција не може ником забранити кретање.

Наводећи да је лично био против било каквог смјештаја миграната у Унско-санском кантону, Рамић каже да је локација у Великој Кладуши одабрана и да је полицији сада важно да они буду смјештени на једну локацију како би их могли боље контролисати.

Локалне власти у Великој Кладуши противе се смјештају миграната у објекте Агрокомерца у овој општини.