latinica  ћирилица
17/06/2018 |  10:17 ⇒ 16:20 | Аутор: СРНА

Приједлогом закона прописано смањење каматне стопе

Приједлогом закона о затезној камати прописано је значајно смањене стопе затезне камате са 0,05 одсто на 0,03 одсто дневно.
Пад - Фото: илустрација
ПадФото: илустрација

Овим законским рјешењем, који би Народна скупштина Републике Српске требало да разматра на предстојећој сједници, уређује се висина стопе и начин обрачуна затезне камате у Српској у случају када дужник закасни са испуњавањем новчане обавезе у домаћој или страној валути.

Одредбе овог закона односе се на све случајеве у којима затезна камата није прописана посебним законом.

"Предложеним законским рјешењем значајно је смањена стопа затезне камате са 0,05 на 0,03 одсто дневно, а предложено је да се не врши корекција главнице стопом раста потрошачких цијена", истиче се у образложењу законских одредби.

Циљ законских одредби јесте брже и лакше измирење главног дуга, прије свега за привредне субјекте који имају проблем с ликвидношћу, а којима је на овај начин олакшано плаћање доспјелих обавеза.

"Повјерилац ће брже доћи до ликвидних средстава, што ће, у комбинацији са другим мјерама фискалне политике, као што су нове одредбе Закона о роковима измирења новчаних обавеза у пословним трансакцијама, позитивно утицати на будуће економске и пословне токове у Републици Српској", наводи се у образложењу.

Истовремена примјена законских рјешења, Закона о затезној камати и Закона о роковима измирења новчаних обавеза у пословним трансакцијама, доприноси испуњењу крајњег циља економских мјера на повећању ликвидности у Републици Српској, која оправдава хитност у доношењу закона о затезној камати.

Сједница Народне скупштине Републике Српске, на којој би наведено законско рјешење требало да буде разматрано по хитном поступку, заказан је за 19. јун.