latinica  ћирилица
15/06/2018 |  15:28 ⇒ 18:07 | Аутор: РТРС

Високе температуре убрзале зрење пшенице

Високе температуре убрзале су и зрење пшенице. Стручњаци процјењују да би на квалитетном земљишту, принос могао бити изнад вишегодишњег просјека.

Ратари се надају добром роду, али и повољној цијени, којом би с премијама Министарства пољопривреде могли да покрију трошкове и остваре зараду.

Раније сорте пшенице приспјеле су за жетву десетак дана прије. Ратари складиште овогодишњи род у очекивању откупне цијене, која је још непозната. На неким парцелама приноси су мањи од очекиваних, а влажност зрна 15 одсто. 

"Због јаких топлота сазрела је раније него што треба и мањи ће бити принос сигурно 100 одсто него прошле године", рекао је Васо Дикић из Амајлија.

Ктраткотрајно захлађење и падавине "помрсили су конце" онима који су спремни за жетву. Чим сунце поново гране комбајни ће, кажу, у њиву.

"Сад надолази зрно. Добар је је род, а и пшеница је добра. немам ријечи. Само каква ће цијена бити. Када би била као прошле године био би задовољан", истакао је Драгољуб Мичић из Батковића. 

"Од 27 до 30, ту би била реална до 30. Ако буде шта боље, то је још боље, а испод 27 само што морамо да мијењамо усјев на њиви", навео је Миливоје Ђукић.

"Десет млинара нам одређује цијену. Сваке године је сијемо, а не знамо јој цијену. Чак планирамо ако цијена пшенице буде ниска да и пшеницу протуримо кроз стоку у сточну храну", изјавио је Небојша Ђокић. 


Услови су били повољни за озима жита од саме сјетве. Високе температуре убрзале су зрење , а будући да су ноћне температуре биле ниже од дневних не би требало да утичу на квалитет зрна. У зависности од типа земљишта , примијењене агротехнике и обављене заштите у прољеће, које је било погодно за развој разних болести, приноси ће бити различити.

"Гдје је обављена адекеватна заштта можемо очекивати добре приносе и веће него од досадашњег просјека за наше подручје", нагласила је Радмила Нешковић из Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди

Краткротрајно захлађење и падавине не би требало да угрозе усјеве, који су на вријеме заштићени од болести. Жетвени радови из године у годину почињу све раније - у Семберији се у пуном јеку очекује за десетак дана. Ове године ратари ће од ресорног министарства добити 200 марака по хектару засијане пшенице и пет пфенига по килограму предатог рода.