latinica  ћирилица
14/06/2018 |  22:43 | Аутор: РТС

ЕУ узвраћа ударац Трампу

Земље Европске уније одобриле су увођење тарифа за америчку робу, укључујући виски, џинс и мотоцикле, у знак одмазде због намета које је предсједник Доналд Трамп увео за увоз европског метала, сазнаје АФП.
Ангела Меркел и Доналд Трамп - Фото: nezavisne novine
Ангела Меркел и Доналд ТрампФото: nezavisne novine

Овај потез ће довести до ескалације трансатлантског трговинског рата који је услиједио само неколико дана након дебакла на самиту Г-7 у Канади, наводи АФП.

Тада је Трамп одбио захтјеве својих традиционалних савезника из ЕУ и Канаде и одбио заједничку изјаву.

Европске контрамере усмјерене су на 2,8 милијарди евра (3,3 милијарде америчких долара) америчког увоза након што је Трамп 1. јуна одлучио да испуни своје обећање да ће увести тарифе на европски извоз челика и алуминијума.

"Земље чланице су једногласно подржале план комисије за усвајање мјера за ребаланс америчких тарифа за челик и алуминијум", изјавио је анонимни извор АФП-а.

Према његовим ријечима, таксе ЕУ ступиће на снагу "у наредним данима", а други званичници наводе да ће бити имплементиране до почетка јула.

Иако нису наведени брендови, на листи опорезованих би се, уз америчи џинс, бурбон и "Харли Дејвидсон" мотоцикле, могли наћи и обућа од коже, шминка и производи од брусница и кукуруза-шећерца, наводи АФП.