latinica  ћирилица
14/06/2018 |  19:21 ⇒ 19:28 | Аутор: СРНА

Радојичић: Много добрих приједлога у Нацрту регулационог плана центра града

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић рекао је да је на јавној расправи о Нацрту регулационог плана дијела централног градског подручја изнесено много добрих приједлога и да се на овом подручју предвиђа доста новина које ће измијенити изглед града.
Бањалука - Фото: РТРС
БањалукаФото: РТРС

Радојичић је, након јавне расправе, истакао да је попречна оса планирана на потезу од Робне куће "Боска", па Господском улицом до Народног позоришта Републике Српске, гдје су и Бански двор и Градска управа.

"Она се протеже од старе аутобуске станице, преко паркинга код Музеја савремене умјетности, до простора на којем се сада ради велики подземни паркинг на којем је планирана једна посебна оса која има своју историјску метафору", рекао је Радојичић.

Он је додао да ће нови трг бити на мјесту садашњег паркинга код Музеја савремене умјетности, а споменик палим борцима у отаџбинском рату 1991-1995. године на локацији гдје се раде подземне гараже, саопштено је из Градске управе.

Радојичић је нагласио да је овим нацртом регулационог плана враћен парк између Народног позоришта и Банског двора, који је раније био предвиђен за градњу објекта, образложивши да је то градска земља.

"На другим локацијама, гдје је земљиште приватно, сасвим је друга прича", закључио је Радојичић.

Градски архитекта Иван Рашковић истакао је да нови регулациони план централног градског подручја предвиђа више зелених површина.

"Од парка Бану Милосављевићу према подземним гаражама планирана је једна велика алеја која треба да буде озелењена", рекао је Рашковић.

Он је додао да су на том плану поштовани урбанистички параметри и да је рађено по угледу на свјетске метрополе.

"Изашло се у сусрет потребама развоја града на примјерен начин. Дакле, важни су и интереси грађана и инвеститора и државе. Сви морају да нађу компромисну тачку", навео је Рашковић.

Расправи су присуствовали бројни грађани и представници градских организација.