latinica  ћирилица
14/06/2018 |  13:56 | Аутор: СРНА

Медићу смањена казна за злочине над Србима

Апелационо вијеће Суда БиХ одлучило је да првостепена пресуда Ивану Медићу за злочине над српским цивилима у логору Дретељ код Чапљине са 14 година буде смањена на 12, саопштено је из овог суда.
Суд и Тужилаштво БиХ - Фото: Screenshot
Суд и Тужилаштво БиХФото: Screenshot

Првостепеном пресудом Суда БиХ Медић је проглашен кривим за ратни злочин над српским цивилима и изречена му је јединствена казна затвора од 14 година, док је истом пресудом оптужени Тончо Рајић ослобођен оптужбе.

Тужилаштво БиХ је благовремено изјавило жалбу због битних повреда одредаба кривичног поступка, повреде кривичног закона, погрешно или непотпуно утврђеног чињеничног стања и одлуке о казни са приједлогом да Апелационо вијеће жалбу уважи као основану и побијану пресуду преиначи у том дијелу, тако да Медићу за почињено кривично дјело изрекне казну затвора дужу од изречене.

Жалба Тужилаштва БиХ се уважава у вези са ослобађајућим дијелом који се односи на оптуженог Тончу Рајића, па је укинут дио пресуде и донесена одлука о одржавању претреса пред Вијећем Апелационог одјељења.

Одговоре на изјављену жалбу Тужилаштва БиХ доставили су оптужени путем бранилаца са приједлозима да се она одбије као неоснована.

Тужилаштво БиХ је, такође, поднијело одговор на жалбу оптуженог Ивана Медића изјављену путем браниоца у којем наводи да је жалба неоснована и да је као такву треба одбити.

Медић је доставио одговор на жалбу пуномоћника оштећених - заштићених свједока "А" и "Б", са приједлогом да се одбије као неоснована.

Поводом поднесених жалби, Апелационо вијеће је 8. маја одржало јавну сједницу на којој су подносиоци жалбе изнијели став да остају код жалбених навода изнесених у писменим поднесима жалбе, као и да остају при достављеним одговорима на жалбе супротних страна.

Суд БиХ је у новембру 2017. године неправоснажно осудио Медића на јединствену казну затвора од 14 година, док је Рајић ослобођен кривице за ратни злочин над српским цивилнима у логору "Дретељ".

Медић је проглашен кривим за учешће у нечовјечном поступању и присиљавању на сексуални однос цивила српске националности и осуђен на седам и по година затвора. Због осуде на седмогодишњу казну за ратни злочин и у другом предмету, Медићу је изречена јединствена казна.

Према пресуди, Медић је осуђен и да је у јуну 1992. године у логору "Дретељ" заједно са Р.М. злостављао свједокињу "Б".