latinica  ћирилица
14/06/2018 |  13:40 | Аутор: СРНА

Мектић: Још нема захтјева за пријем имама које Беч протјерује

Министар безбједности БиХ Драган Мектић рекао је данас у Сарајеву да БиХ није добила од Аустрије захтјев за пријем имама које Беч жели да депортује.
Сарајево: Драган Мектић - Фото: СРНА
Сарајево: Драган МектићФото: СРНА

- БиХ од Аустрије, с тим у вези, званично није добила никакав захтјев за пријем неких лица која Беч жели да депортује из земље - рекао је Мектић кратко одговарајући на питање новинара у Сарајеву након редовне сједнице Оперативног штаба за питање миграција у БиХ.

Аустријски канцелар Себастијан Курц недавно је рекао да ће Беч протјерати "неколико" имама који су финансирани из иностранства и затворити седам џамија у акцији против "политичког ислама".

Одлука је донесена послије истраге о фотографијама на којима дјеца у џамијама које подржава Турска глуме мртваце и носе униформе у приказу битке на Галипољу из Првог свјетског рата.

На сликама дјечаци у војним униформама марширају, салутирају и носе турске заставе. У бици на Галипољу 1915. и 1916. године снаге западних савезника поражене су у сукобу са турском војском.

Експерт за борбу против тероризма Џевад Галијашевић изјавио је раније за Срну да је Исламска заједница Аустрије дала сагласност на затварање седам џамија и протјеривање 60 од укупно 250 имама у Аустрији, међу којима је Мухамед Порча.

Галијашевић је истакао да је од тих 60 имама готово трећина повезана са БиХ.