latinica  ћирилица
13/06/2018 |  22:13 ⇒ 22:15 | Аутор: СРНА

Антарктик од 1992. године "изгубио" три билиона тона леда

Антарктик је од 1992. године "изгубио" запањујућих три билиона тона леда и његово отопљавање могло би да исцрта нове обале на Земљи, уколико се глобално загријавање неконтролисано настави, показало је најновије истраживање.
Топљење леда на Антарктику (Фото: newsweek.com) -
Топљење леда на Антарктику (Фото: newsweek.com)

Удружење 84 научника је у журналу "Природа" објавило да се двије петине леда отопило у посљедњих пет година, што је троструко повећање брзине отапања.

Аутори студије наводе да би открића требало да отклоне било какве сумње у то да се ледена маса Антарктика губи и упозоравају да постоји пријетња по животе људи који живе у приобалним градовима са ниском надморском висином.

"Ми ове резултате видимо као још један аларм, који позива на акцију са циљем успоравања загријавања планете", наводе научници.

С обзиром на површину, која је два пута већа од површине САД, Антарктик има довољно леда да подигне ниво океана за скоро 60 метара, јавио је АФП.

Више од 90 одсто залеђене воде налази се у источном дијелу Антарктика, који је, упркос климатским промјенама, остао његов најстабилнији дио.

Сматра се да би до краја овог вијека ниво мора могао да порасте од неколико десетина центиметара до једног метра или више, у зависности од ограничавања ефекта стаклене баште.

Научници тврде да би, уз овакав сценарио, ниво океана наставио да расте у наредних неколико вијекова.

"Исход је веома забрињавајући. Уколико нисмо већ упозорени на опасност коју доносе климатске промјене, онда нам је потребан велики позив на буђење", изјавио је професор Мартин Зигерт, који је учествовао у студији.