latinica  ћирилица
13/06/2018 |  20:30 ⇒ 20:34 | Аутор: СРНА

Јуско: У БиХ недостаје 6.000 ИТ инжењера

Министар комуникација и транпорта Исмир Јуско истакао је да је потреба за ИТ кадром велика, те да се у овом тренутку процјењује да недостаје 6.000 ИТ инжењера за потребе фирми у БиХ.
Исмир Јуско - Фото: СРНА
Исмир ЈускоФото: СРНА

Јуско је обраћајући се ученицима Друге гимназије у Сарајеву нагласио да се, према евиденцијама служби за запошљавање, на бироу за запошљавање не налази нити један ИТ инжењер, саопштено је из Министарства транспорта и комуникација БиХ.

На иницијативу Јуска у сарадњи са Министарством за образовање, науку и младе Кантона Сарајево и водећом асоцијацијом компанија софтверске индустрије у БиХ "Бит алијансом", покренут је пилот-пројекат у средњим школама Кантона Сарајево с циљем едукације и охрабривања младих у одабиру перспективних занимања у информационо-комуникционим техонолигјама /ИКТ/ и софтверској индустрији у цјелини.

У почетној фази пилот-пројекта, представници Министарства и појединих чланица "Бит алијансе" обишли су четири средње школе Кантону Сарајево.

"Данас, када је више него тешко доћи до посла, имајте на уму да управо ИТ стручњаци налазе посао. ИТ сектор је најперспективнија индустријска грана која има брз и јак развој на тржишту", рекао је Јуско.

Ученицима наведених школа обратили су се стручњаци из ИКТ области и пренијели им дио свог знања и искуства у раду.