latinica  ћирилица
13/06/2018 |  18:58 ⇒ 14/06/2018 | 07:29 | Аутор: РТРС

Дистрибутери горива у Српској почели да снижавају цијене

Цијене горива на појединим пумпама у Српској снижене су за пет до десет пфенига, а од сутра би требало да буду ниже на свим пумпама, саопштено је из Министарства трговине и туризма.

Из МУП-а су поручили да полиција више неће дозвољавати блокаду саобраћајница.

Појединци су покушали да је и данас организују, због чега је приведен и један од главних организотара протеста, ПДП-ов одборник Драшко Станивуковић.

Тачно у 17 часова све саобраћајнице у Бањалуци биле су проходне, а мјеста на којима су блокаде организоване претходних дана, обезбјеђивале су јаке полицијске снаге. Поред најава из полиције да ће блокаде бити спријечене, јер су противзаконите, група грађана предвођена ПДП-овим одборником у скупштини града Бањалука, Драшком Станивуковићем поново је намјеравала да блокира саобраћај на једној од главних градских раскрсница. Након што се оглушио о упозорења, Станивуковић је приведен у Полицијску станицу у Лазареву. 

"Законом је предвиђена и могућност лишавања слободе лица затеченог у вршењу прекршаја, уколико постоје околности које указују да ће то лице поновити прекршај или довршити покушај прекршаја, као и могућност привременог одузимања предмета (возила) која служе као средства извршења прекршаја", рекао је директор Полиције Републике Српске Дарко Ћулум.

Ћулум каже да је полиција претходних дана поступала можда и превише толерантно, иако је блокадама било угрожено функционисање виталних служби, попут хитне помоћи, ватрогасаца или полиције. У МУП-у су више пута апеловали да грађани своје незадовољство изразе у складу са Законом о јавним окупљањима, али без успјеха. Сличног става је и премијерка Српске. Протести су, каже, легитиман начин изражавања ставова, али морају бити у складу са законом и без угрожавања права других. Влада ће, каже, учинити оно што је у њеној надлежности.

"Јасно је прописано кад се и на који начин може интервенисати. Имамо и ситуације кад смо интервенисали када је у питању органичење марже. Влада ће се бавити овим питањем. Ни у ФБиХ Влада није донијела одлуку о смањењу, већ су они постигли споразум са дистрибутерима да они то ураде", истакла је предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић.

Цвијановићева поручује да је понашање грађана, који су блокирали саобраћај, неодговорно. Из МУП-а поручују да су, током три дана протеста, санкционисали 284 лица за прекрашаје из области безбједности саобраћаја.

"Напомињемо да је Законом о јавном окупљању предвиђена новчана казна од 500 до 1.500 КМ за физичка лица која спречавају несметан пролазак возилима полиције, хитне помоћи и ватрогасним возилима и организују јавно окупљање на магистралним, регионалним и локалним путевима на начин којим се угрожава безбједност саобраћаја, док је предвиђена казна за правне субјекте од 3.000 до 9.000 КМ", навео је Ћулум.

Превозници данас нису блокирали саобраћајнице, иако су то најављивали. Предсједник Удружења превозника, Никола Грбић, демантовао је наводе да превозници имају уговором обезбијеђене велике попусте на купљено гориво код нафтних дистрибутера и да њихов протест није био потупно оправдан. Информацју о попустима од 10-15 пфенига, односно да не купују гориво по истим цијенама као грађани, добили смо, истина незванично, из два различита извора, који су жељели да остану анонимни. Неизбјежно је на крају поставити и питање политизације протеста, јер је поново један од главних организатора био ПДП-ов Драшко Станивуковић, а у протесту су учествовала и скупоцјена возила, нека и страних регистрација, чији власници не би требало да имају проблема са цијенама горива, јер су из неких од најимућнијих бл породица.

Према, такође, незваничним информацијама, иза протеста стоји СДС-ов Мирко Шаровић, који превознике, наводно и уцјењује ускраћивањем дозвола за међународни саобраћај.